Kaj imajo skupnega mesta Saporo, Lahti, Ironwood, Almaty, Čajkovski, Trondheim, Val di Fiemme, Whistler, Courchevel, Titisee - Neustadt, Štrbske Pleso, Zakopane, Bischofshofen, Park City, Soči, Einsiedeln in Planica? To je Red Bull 400, eden najtežjih tekaških podvigov na svetu, na katerem se tekači spopadajo s strminami skakalnic.

Od sedemnajstih preizkušenj so jih organizatorji v letošnjem letu izvedli že trinajst, v soboto se bodo pogumneži na štirinajsti in petnajsti 400 metrov dolg podvig po skakalnici podali v Planici in Park Cityju, oktobra bosta še dve preizkušnji – v Rusiji in Švici.

Vse skupaj se je začelo pred sedmimi leti, ko so se tekaški zanesenjaki lotili vzpona na avstrijski letalnici na Kulmu in svetu tako predstavili novo tekaško disciplino. Že naslednje leto so tekmovanje izvedli tudi v Sloveniji, planiška letalnica pa za pogumneže z vsega sveta zaradi zahtevne proge še vedno ostaja najprestižnejša lovorika.

Rekorder Luka Kovačič deli nasvete

Potem ko je bilo lani pod Poncami prijavljenih 1054 tekačev, se je zaradi hudih nalivov in intenzivnega dežja teka vseeno udeležilo kar 898 tekmovalcev iz petnajstih držav. Letos, še posebej ob lepem vremenu, organizatorji pričakujejo rekordno število tekačev. Luka Kovačič, lanski zmagovalec, sicer tekač in turni smučar, je prvi Slovenec, ki je slavil na planiški preizkušnji in hkrati dosegel rekord proge. V izredno neugodnih vremenskih razmerah je lani cilj dosegel v petih minutah in petih sekundah ter s tem za petnajst sekund izboljšal rekord Ahmeta Arslana iz Turčije.

Slovenski junak vsem, ki bi se radi uspešno spopadli z najtežjim 400-metrskim izzivom na svetu, svetuje, da v svoje treninge pred tekaškim vrhuncem sezone vključijo nekajminutne visokointenzivne ponovitve v strm klanec ter da se vsaj en dan pred tekmovanjem vzdržijo težkega treninga in si raje omislijo tek ali lahkoten sprehod. Glede obutve Kovačič priporoča trail copate, namenjene gorskemu teku in teku po brezpotjih. Atletske sprintarice zaradi zadnjega, drsečega betonskega dela odsvetuje. Odveč ne bodo niti rokavice, dodaja rekorder, saj je tek po letalnici tako strm, da je velik del proge mogoče premagati zgolj s pomočjo rok.

Organizatorji bodo prijave na tekmovanje sprejemali še do srede, 12. septembra. Prijavite se lahko posamezniki, starejši od 16 let. Prijave najdete na spletnem naslovu www.redbull.si/400.