Takšnega sprejema, kot ga je bil deležen srbski predsednik Aleksandar Vučić ob današnjem obisku Kosovske Mitrovice, bi se od uglednih Srbov lahko nadejal samo še Slobodan Milošević. Polne ulice, zastave in fotografije predsednika so skoraj 30 let po slovitem govoru Miloševića na Gazimestanu, kjer je srbski predsednik prižgal zažigalno vrvico pod sodi kosovskega smodnika, znova spominjale na »slavne čase«, ko so tisoči vzklikali: »Kdo to pravi, kdo tam laže, da Srbija je majhna?«

Daleč od rešitve

Od takrat so Srbi prestali tri vojne, ne na svojem ozemlju, država je manjša kot tedaj, položaj Srbov na Kosovu pa ni nič boljši. Zato ni čudno, da so z nestrpnostjo pričakovali govor Aleksandra Vučića, za katerega po sporu s kosovskim političnim vodstvom zaradi nerazumnega omejevanja obiska še v petek ni bilo jasno, ali ga bo prebral v prestolnici severnega dela Kosova. Vučić je vendarle pogoltnil prištinski cmok in odpotoval na sever Kosova, toda zbrana množica ni dobila odgovora na ta hip najbolj vroče vprašanje, ali bo Beograd s Prištino zamenjal jugozahodni del Srbije za večinsko srbsko ozemlje severno od reke Ibar.

»Srbija nima nikakršnega načrta rešitve za Kosovo niti ni blizu tega, notorična laž pa je, da pripravlja predajo Kosova. Kaj takšnega nikomur med nami ne pade na pamet,« je dejal Vučić.

»Vse, kar si želimo, je zagotoviti več pravic za vas. Želimo vam zagotoviti vse pravice, ki vam pripadajo. Želim, da imate pravico do življenja, svobode, dela, učenja, gibanja. Zaradi teh pravic želimo skleniti kompromis,« je sporočil zbranim kosovskim Srbom. Opozoril je, da rešitve ni na vidiku, vendar moli za to, da jo bodo našli v naslednjih desetih ali 20 letih.

Prav tako je zatrdil, da si ne želi spreminjanja meja, temveč več pravic za kosovske Srbe. Zagotovil je, da ne bo okleval pri zaščiti srbskega naroda, če bo v katerem koli delu Kosova napaden: »Vsem, ki mislijo, da lahko srbskemu narodu grozijo, da lahko jemljejo tisto, kar je naše, sporočam, da Srbija tega ne bo nikomur nikoli dovolila.«

Če je zborovanje v Kosovski Mitrovici potekalo mirno, je bilo bolj napeto ob poskusu odhoda srbske delegacije v vas Banje. Priština je naknadno dovolila obisk Vučića v hidroelektrarni Gazivode, za katere obnovo je dala Srbija 12 milijonov evrov, ko pa je hotela delegacija v Banje, so kosovski vojni veterani, pripadniki OVK, nekateri oboroženi, z gradbeno mehanizacijo zaprli dohodne ceste. V bližini so za vsak primer patruljirali policisti in pripadniki KFOR, neznanci pa so napadli dve novinarki. Ponekod je bilo slišati strele, na cestnih barikadah so zažigali avtomobilske gume. Aleksandar Vučić je načrtoval tudi obisk Zvečanov, kjer je eden najbolj znanih srbskih samostanov, toda prištinski oblastniki so mu obisk preprečili.