Bil je povsem običajen newyorški teniški dan, do večernega dvoboja so favoriti svoje delo opravili z odliko. Bilo je vroče in vlažno, kar je letos na OP ZDA običajno, zato imajo igralci po tretjem nizu pravico do 15-minutnega odmora, ženske pa po drugem nizu do 10-minutnega. Roger Federer je v večernem dvoboju na stadionu Arthurja Asheja kraljeval proti Johnu Millmanu in dvigal vročico pred jutrišnjim četrtfinalnim dvobojem, v katerem naj bi se pomeril z Novakom Đokovićem.

Federer je dobil prvi niz, v drugem pri vodstvu s 5:4 serviral za niz. Najprej ni izkoristil dveh zaključnih žogic, pri zaostanku s 5:6 pa nepričakovano še enkrat izgubil servis in se postavil v težak položaj. V nadaljevanju večera se je izkazalo, da Federer ni bil pravi. V tretjem nizu znova ni izkoristil žogice za niz, v četrtem pa prednosti odvzema servisa in težke roke tekmeca v odločilnih trenutkih. Najuspešnejši teniški igralec vseh časov je nepričakovano izpadel, Avstralec pa postal junak večera.

Kdo je John Millman? Star je 29 let, živi v Brisbanu, kjer ima štiri sestre, na svetovni lestvici je 55. Leta 2013 se je prebil med najboljših 200 igralcev na svetu, istega leta pa tik pred Rolandom Garrosom staknil poškodbo rame, zaradi katere je bil skoraj eno leto odsoten s teniških igrišč. Leto pozneje se je prebil med najboljših sto igralcev, predlani pa se je na dveh turnirjih največje četverice uvrstil v tretji krog, in sicer v Melbournu in Londonu. Letos je v polfinalu turnirja v Budimpešti presenetljivo premagal Aljaža Bedeneta, na trdi podlagi pred nastopom v New Yorku pa ni dosegel niti ene zmage. Pred Federerjem so njegovo moč v New Yorku občutili Američan Jenson Brooksby, Italijan Fabio Fognini in Kazahstanec Mihail Kukuškin.

»Lepo je že igrati proti vzorniku, kaj šele ga premagati. Menim, da Roger ni imel najboljšega dne, sicer me ne bi nepričakovano vrnil v dvoboj. Dobro sem bil pripravljen na dvoboj, odlično sem se gibal in ves čas verjel v zmago,« je po največji zmagi v karieri povedal John Millman.

Novak Đoković je imel spet več zdravstvenih težav, zaradi katerih je večkrat zapustil stadion, kot bi si želel, kar se ni poznalo pri rezultatskem učinku. Portugalec Joao Sousa ni bil enakovreden tekmec. Srb je svoj začetni udarec izgubil le enkrat, ko se po dvojni napaki ni mogel zadržati in je neposrečeno sporočal geste publiki. Kei Nišikori in Marin Čilić sta svoja dvoboja proti Philippu Kohlschreiberju in Davidu Goffinu odigrala v slogu favoritov. Japonec in Hrvat bosta v ponovitvi finala izpred štirih let tokrat prekrižala loparje v četrtfinalu.

Junakinja v ženski konkurenci je bila Carla Suarez Navarro. Ne zgolj zato, ker je v 23. večernem dvoboju Marie Šarapove v New Yorku kot prva premagala Rusinjo. Včeraj je praznovala 30. rojstni dan, ki ga je začinila z odmevno zmago in uvrstitvijo v četrtfinale, zaradi česar bo prejela najmanj 475.000 ameriških dolarjev.