Poleg tega podpredsednika vlade in vodjo desničarske Lige obtožujejo tudi pritiska na institucijo, to je EU, s čimer naj bi želel izsiliti porazdelitev migrantov, danes poroča časnik La Repubblica. Za očitana mu dejanja bi lahko Salviniju glede na italijanski kazenski zakonik prisodili tudi do 30 let zapora, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

»Po mnenju državnega tožilstva je Salvini 177 ljudi zadrževal kot talce, s čimer je želel EU, proti dublinskemu sporazumu, prisiliti v razdelitev migrantov,« piše La Repubblica. Očitke, ki jih na račun Salvinija izreklo tožilstvo v Agrigentu, bo preučilo t. i. ministrsko sodišče. Gre za organ, ki je pristojen za »prestopke na položaju«. To sodišče lahko sicer deluje le, če je zanj parlamentarna večina.

Salvini je sredi meseca odredil, da se migrante, rešene v Sredozemlju, z ladje izpusti šele, ko bodo pripravljenost, da jih sprejmejo, izrazile druge članice EU. Po večdnevnem prerekanju so Albanija, Irska in katoliška cerkev v Italiji pristale, da sprejmejo preostalih okoli 140 migrantov.

Spor med Salvinijem in Macronom

Italija od imenovanja nove vlade v sestavi Lige in Gibanja petih zvezd vodi ostro protimigrantsko politiko in pritiska na EU. Najprej je vplutje v svoja pristanišča preprečila ladjam nevladnih organizacij, nato pa je tudi vojaške in trgovske ladje po več dni blokirala na odprtem morju.

Salvini meni, da Italija le ščiti sebe in svoje državljane, za enega glavnih nasprotnikov v EU pa ima francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Danes ga je znova ostro napadel in mu očital, da naj bi, čeprav sam trdi, da ne bo popušča nacionalistom, sam zavračal migrante.

»Macron, ki igra dobrega človeka, je lani na meji z Italijo zavrnil 48.000 migrantov. Je to solidarna Evropa, o kateri govorijo Macron in tisti, ki se delajo dobre,« je v radijskem pogovoru danes povedal Salvini.

Macrona je označil tudi za hinavca in nakladača. »Ravna zgolj iz gospodarskih interesov. Italija je storila več kot dovolj, rešila in plačala. Ne bomo sprejeli govora o solidarnosti. Italija ni več evropsko begunsko taborišče. Sladkega življenja za tihotapce in za ljudi, ki se delajo dobre, je konec,« je dodal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.