Kljub povečanju tovrstnih aktivnosti te niso predstavljale nevarnosti za rezultate volitev, so zapisali, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Aktivnosti, ki jih Säpo beleži, so v skladu z našimi ocenami,« so povedali. Dodali so, da so bili preventivni ukrepi, ki so jih začeli izvajati v začetku leta 2017, učinkoviti.

Ni sicer znakov, da bi bila katera od tujih sil vpletena v obsežno operacijo vpletanja. So pa bili primeri, ko so te sile skušale ustvariti razkol v švedski družbi s prikazovanjem Švedske v slabi luči. Tako so denimo ruski mediji objavili številne fotografije in prispevke o požiganju avtomobilov na zahodu Švedske in demonstracijah v Stockholmu, s čimer so želeli prikazati »Švedsko v kaosu«, so pojasnili.

Zmaga na volitvah se obeta trenutno vladajoči stranki

Säpo je sporočil še, da je švedski volilni sistem »robusten«, pri čemer so pojasnili, da glasove štejejo ročno.

Na Švedskem bodo 9. septembra potekale volitve v nacionalni parlament, kot tudi v okrajne in občinske svete. Zmaga na volitvah se obeta vladajočim socialdemokratom, ki jim anketa inštituta Sifo napoveduje 25,2 odstotka podpore. Na drugem mestu so skrajno desni Švedski demokrati z 19,2 odstotka, na tretjem pa Zmerna stranka s 17,6 odstotka. Vzpon desničarske stranke se torej obeta tudi v tej skandinavski državi.