Točno mesec pred svetovnim prvenstvom bolj kot dogajanje na španski Vuelti, kjer so bili peti dan v ospredju ubežniki z zmagovalcem dneva Avstralcem Simonom Clarkom (EF) in novim vodilnim Francozom Rudyjem Molardom (FDJ), Luka Pibernik in Luka Mezgec pa sta pripeljala na repu uvrščenih, je odmevala odločitev Primoža Rogliča, da 26. septembra na svetovnem prvenstvu ne bo branil sloves svetovnega podprvaka. V Innsbrucku se bo osredotočil zgolj na cestno dirko, ki bo v nedeljo, 30. septembra. Zanimivo, da je odločitev ekskluzivno sporočila britanska PR-agencija, ki vodi promocijo letošnjega prvenstva na Tirolskem.

»Še vedno imam težave s komolcem. Po odstranitvi kamenčka iz rane po koncu Toura se rana ni dobro zacelila. S kolesom za kronometer se ne morem voziti, le s treningom pa bi lahko naredil dober rezultat. Startal bom, ko se bom lahko znova boril za zmago, na ta način pa to ni mogoče,« je Primož Roglič pojasnil svojo odločitev na višinskih pripravah v tirolskem Kühtaiju, kjer je tudi Jan Tratnik, lani deseti v kronometru v norveškem Bergnu in kandidat za nastop v uri resnice.

Roglič na cestni dirki upravičeno lahko računa na podporo najbolj številne slovenske reprezentance v zgodovini. Slovenija ima kot deseta država WorldToura pravico nastopa z osmimi kolesarji, ki jih bo za 258 kilometrov dolgo dirko s 4670 metri klanca izbral selektor Andrej Hauptman. »Cestna dirka mi pomeni poseben izziv, teren mi je všeč. Doslej na cestni dirki SP še nisem imel možnosti voziti na rezultat. Trasa je zelo zahtevna, še posebej zadnji vzpon. Danes sem ga trikrat prevozil in res je zahteven,« je razkril vadbo na prizorišču, samozavesten, da postavi piko na i izjemni sezoni. »Moja želja je, da najbolje pripravljen pričakam prvenstvo in potem dirkam, kolikor zmorem,« je pristavil, medtem ko je z enim očesom spremljal špansko Vuelto, ki je statistično najboljša priprava za svetovno prvenstvo.