Malce sramežljivo je prikimal glavnemu napovedovalcu, prevzel mikrofon in pred vso publiko slavnostne proglasitve najboljših zapel – Zdravljico. Brez tonske spremljave, čustveno, s posluhom. Tudi na tem področju ima talent. Matej Mohorič. Zdravljico je zapel v svojo čast, v čast zmagovalca dirke Po Nemčiji. Velemojster, kolesarski genij s Podblice, je po zmagi na BlinckTouru bil skoraj popolni vladar na štiridnevni dirki Po Nemčiji. Še enkrat je pokazal, da je zrasel v enega najbolj prepoznavnih zvezdniških kolesarjev v karavani. V Stuttgartu je poleg zmage in rdeče majice pobral tudi lovoriko najboljšega po etapnih uvrstitvah z zeleno majico.

Po sobotni zmagi je v nedeljo majico vodilnega obranil z drugim mestom, za Nemcem Nilsom Polittom, članom Katjuše, tudi drugem v skupnem seštevku. Ob tem je bil mladi zvezdnik Bahrain Meride tudi najboljši mladi kolesar na dirki. Tudi na dirkah prve kategorije UCI, kamor sodi po nekajletnem premoru obujena dirka s strani organizatorjev francoskega toura, enako kategorizirana je tudi dirka Po Sloveniji, je kaj podobnega redko videti. Gospodar Nemčije!

Še bolj fascinira Mohoričev slog. Tako kot na BlinckTouru pred tednom je tudi tokrat dal lekcijo močni konkurenci z drznim spustom (v petek), z zelo spretnim manevriranjem v manjši skupini v zaključnem sprintu, ko tekmeci padejo tik za njegovim obročnikom (sobota) ali matematično natančnostjo predvidevanja in pokrivanja najnevarnejših tekmecev z izjemno visokim izkoristkom zadnjega dne. Slog, ki navdušuje publiko in greni upe tekmecem na vseh terenih kratkih klancev v vseh okoliščinah. Zmaga ima zaradi milijonske publike v deželi kapitala pomembno težo.

»Zelo sem vesel zase in ekipo. Zmaga je zasluga odlične podpore. Na zadnjem vzponu v Stuttgartu sem že malo zaostal, a sem ujel navzdol in osvojil drugo mesto v sprintu, kar je bilo dovolj. V zadnjih dveh tednih sem se počutil odlično in imel tudi popolno podporo ekipe, kar mi vedno vliva dodatnih moči in motivacije,« je v svojem slogu pohvalil pomočnike Matej Mohorič. Kako neusahljivo željo ima po zmagi, kaže sobotni primer: »V petek sem želel mogoče malce preveč na silo narediti selekcijo, kar me je morda na koncu stalo etapne zmage. V soboto sem se osredotočil le na zadnji klanec, prej je ekipa zame pokrivala napade tekmecev. Poskusil sem z napadom, a je bilo zaradi nasprotnega vetra nemogoče narediti razliko. Osredotočil sem se na sprint in uspelo mi je zmagati, kar je bilo fantastično in še poseben navdih za nedeljo, da majico obdržim.«

Izjemen uspeh Tadeja Pogačarja

»Zmaga je moj največji uspeh doslej,« je skromno svojo največjo zmago v vasici pod prelazom Glandom v francoskih Savojskih Alpah pospremil Tadej Pogačar, mladi kolesar iz Komende. Zmaga na Tour de l'Avenir, dirki prihodnosti, na največji etapni dirki za mlajše člane, je največji uspeh v zgodovini slovenskega kolesarstva za generacijo prihodnjih elitnih profesionalcev. Zmaga Pogačarja je prinesla tudi skupno zmago Slovenije v nizu pokala narodov, svetovnega niza do 23 let. Varovancem Martina Hvastije je to uspelo že tretjič v desetletju. »Najtežje je bilo zadnjih dvajset kilometrov zadnjega dneva poti na cestah Glandona,« je pripomnil Pogačar, potem ko je vse zadnje štiri dni pokazal, da je najmočnejši v gorah. Čeprav mu reprezentančni kolegi niso mogli veliko pomagati in je bil pred zadnjim dnem malce v skrbeh, kot je dejal previdno, čeprav samozavesten, je imel dogajanje pod kontrolo. Prednost je celo povečeval. Več kot zaslužena zmaga! »Ne, Zdravljice ne igrajo na l'Avenirju. To je običaj na svetovnem prvenstvu,« je glede na primerjavo z Mohoričem misel takoj obrnil na naslednji veliki cilj – svetovno v Innsbrucku čez mesec dni.

Gorazd Štangelj prerok uvodnih dni Vuelte

Kot je za uvodna dneva 73. španske Vuelte preroško napovedal Gorazd Štangelj, je uvodno vožnjo na čas v (8 km) v Malagi najhitreje odpeljal Avstralec Rohan Dennis (BMC). Tudi v drugi nedeljski etapi je slavil Alejandro Valverde, Štangelj je zaključno vzpetino že prej videl, kdo bo najhitrejši v cilju. Rdečo majico je dvakrat oblekel drugi Poljak Michal Kwiatkowski, ki ima ob odsotnosti Chrisa Frooma glavno besedo v tokrat malce manj zvezdniški zasedbi Skya. S stališča Štanglja, vodje ekipe Bahrain Merida, je Vicenzo Nibali začel zelo obetavno na prologu, s časom okoli glavnih favoritov za skupno zmago, a je že drugi dan zaostal štiri minute in s tem napovedal, da boj za skupno ni prioriteta, njihov adut bo Ion Izaggire. Luka Mezgec in Luka Pibernik po predvidevanjih prva dneva nista bila v ospredju.