Mayjeva se je odpravila na prvo afriško turnejo, odkar je leta 2016 zasedla premierski položaj. Obiskala je Južno Afriko, obisk pa bo nadaljevala v Nigerija in Kenija, strokovnjaki pa njeno pot vidijo kot poskus postavljanja ambicij za Veliko Britanijo po odhodu iz EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupina G7 zajema največja razvita svetovna gospodarstva, ne vključuje pa Kitajske, ki je na afriško celino v zadnjih letih usmerjala ogromne investicije.

»Kot premierka trgovinske države, katere uspeh je odvisen od globalnih trgov, želim močna afriška gospodarstva, s katerimi bodo britanska podjetja lahko poslovala,« je dejala Mayjeva. »Želim vzpostaviti novo partnerstvo med Veliko Britanijo in našimi prijatelji v Afriki, zgrajeno okoli skupne blaginje in skupne varnosti,« je dodala.

Mayjeva se doma sooča s kritiki, ki dvomijo v njeno sposobnost sklepanja trgovinskih dogovorov, s katerimi bi na Otoku nadoknadili za izgubljene tesne vezi z EU.

Danes je britanska premierka napovedala nov štiri milijarde funtov (4,4 milijarde evrov) težak investicijski program v Afriko. Podrobnosti ni razkrila. Prav tako bo Velika Britanija po njenih besedah prihodnje leto gostila afriški investicijski vrh, po vsej celini pa bo odpirala nova diplomatka predstavništva.

Med šolarji je poskušala sproščeno zaplesati

Mayjeva je afriško turnejo začela v Cape Townu, kjer so ob sprejemu zaplesali šolarje ene od tamkajšnjih osnovnih šol. Britanski premierki se je zazdelo, da ob poplesujoči mladini ne more stati križem rok, zato je s šolarji skušala zaplesati. Nekatere uporabnike družbenih omrežij (ti so v manjšini) je njen plesni podvig navdušil, takšna je denimo uporabnica, ki je njen ples komentirala kot »neverjeten«. Neka druga opazovalka pa je zapisala, da je »po 52 letih končno našla nekoga, ki pleše še slabše od mene«. Nekateri se celo sprašujejo, ali gre za ritualni ples.