Oglejmo si najpogostejše vrtne objekte, ki krasijo okolico hiš. Ob izteku poletja je še vedno čas, da jih zgradite sami ali pa kupite že izdelane. Prav vam bodo prišli za preživljanje časa na prostem v še vedno lepih in toplih dnevih.

Pergola

Pergola, redno videna na vrtovih, je struktura na stebrih z rešetkasto »streho«. Lahko je prostostoječa ali naslonjena na hišno steno. Večina pergol je izdelanih iz lesa, odpornega proti gnitju, lahko pa so narejene iz katerega koli materiala, vključno z vinilom. Obstaja vrsta oblik, od minimalistično modernih do okrašeno romantičnih. Če imate nekaj gradbenih veščin, jo lahko zgradite sami, ali pa v vrtnem centru kupite pergolo, ki jo doma samo sestavite.

Vrtni lok

Ta obokana prostostoječa struktura, narejena iz lesa ali kovine, običajno stoji na vhodu v vrt, kjer ima izrazito okrasno funkcijo. Prvenstveno je namenjena kot opora za različne plezalke, na primer vrtnice, vinsko trto ali glicinije, pogosto pa jo uporabljajo tudi za oblikovanje sadnih dreves v lok.

Paviljon

Tako kot pergola je tudi paviljon ob straneh odprt objekt na nosilcih oziroma stebrih, a je za razliko od nje prekrit s streho. Lahko je preproste štirikotne oblike z ravno streho, ki pokriva mizo za piknik, ali pa je okrašen in ima obokan strop, pod njim pa je prostor za odprti kamin in sedeže.

Senčnica

Ljubitelji filmov se senčnice gotovo spomnijo iz filma Moje pesmi, moje sanje, kjer sta si pesmi prepevala zaljubljenca Liesl in Rolf. Da se sploh lahko imenuje senčnica, mora biti ta objekt šesterokotne ali osmerokotne oblike, prekrit s podobno oblikovano in nagnjeno streho. Nekatere senčnice so odprte, druge imajo stene.

Opornica

Opornica, ki kot že ime pove, služi kot opora za rast plezalk ali sadnih dreves, je sestavljena iz rešetkasto postavljenih lesenih ali kovinskih palic. Postavimo jo lahko ob steno, kjer ponuja oporo rastlinam, ali pa čvrsto zakopana v zemljo stoji prosto ter ponuja zasebnost.

Vrtna uta

Objekt, ki ga ne more pogrešiti prav noben zaneseni vrtnar. Uta je pravzaprav vrtna hišica, kjer lahko hranimo orodje in vse druge pripomočke za urejanje vrta. Ute so običajno zgrajene iz lesa – zgradimo jih lahko sami ali kupimo že narejene. Njihovi lastniki jih s primerno opremo uporabljajo tudi v druge namene, denimo kot intimni prostor za počitek, slikarski studio ali delovno sobico.