Ne obupujte, če v vaši uti vlada prava neurejena zmešnjava, ko ste vanjo porinili vse tisto, kar ste si hoteli na hitro spraviti z oči. Res ni treba, da je tako. Preverite naše nasvete, kako lahko ta pogosto zanemarjen objekt na vrtu uredimo tako, da bomo zadovoljni tako sami kot sosedje, ki so ob pogledu nanj že zavijali z očmi.

Obnovite dotrajano pročelje ali streho

Možno je, da ste uto podedovali od prejšnjih lastnikov, in da že skoraj razpada ali pa je resno zanemarjena. Če nimate dovolj denarja, da bi postavili novo (kupite lahko že izdelano ali pa jo naredite sami – a tudi material stane), lahko tudi staro obnovite tako, da bo videti lepša. Dotrajane deske zamenjajte z novimi, če zamaka streha, jo na novo prekrijte. Pročelje preprosto zaščitite z ustreznim premazom ali ga prebarvate, morda celo v nekoliko živahnejšo barvo, ali pa nanj namestite plošče iz želenega materiala, ki bodo uto zaščitile pred vremenskimi vplivi.

Osvobodite dragoceni talni prostor

Naslednji korak pri urejanju ute je, da vse stvari, ki ležijo na tleh, spravite na stene, tako da osvobodite dragoceni talni prostor. Najbolj priporočljivo je, da kupite posebne stenske obloge, kamor lahko s posameznimi elementi, ki jih nanje namestite (kavlji, police, omarice, košare …) umestite veliko večino orodja in drugih stvari, ki jih potrebujete za vrtna opravila. Nekoliko večje stroje, na primer ročno kosilnico, boste še vedno morali pustiti na tleh, a bo preglednost toliko večja. Če potrebujete še nekaj več prostora, izkoristite za shranjevanje potrebščin prostor pod stropom, s katerega obesite deske.

Rešitev za shranjevanje orodja z ročajem

V skoraj vsaki vrtni uti je temen kot, v katerem so na kup nametane cevi za zalivanje, lopate in še kako drugo orodje. In ko poskušate iz njega izvleči lopate, se vse skupaj zvrne pred vaše noge. Imamo rešitev tudi za to težavo: poiščite votlo cev iz PVC-ja (ali jo kupite v centru z gradbenimi pripomočki) s premerom kakih 10 centimetrov in jo narežite na kose, dolge okoli 5 centimetrov. Te »obročke« pritrdite na steno malo od tal in nekoliko višje – ravno prav visoko, da boste vanje lahko zataknili orodje z ročajem, ki se tako ne bo moglo prevrniti, poleg tega pa bo pregledno urejeno.

Kotiček za »pobeg«

Zdaj, ko je vaša uta pospravljena in urejena, premislite, kaj lahko naredite s preostalim prostorom (če ga je kaj ostalo). Imate morda star stol ali naslonjač, ki se ne sklada z notranjo opremo hiše, in ne veste, kaj bi pravzaprav z njim? Postavite ga v uto in ga uporabljajte za preobuvanje v vrtne škornje ali pa zgolj za kratek počitek, morda vedrenje med nalivom. Če je še kaj odvečnega prostora, si lahko v uti uredite praktičen prostor za presajanje rastlin, kotiček za šivanje ali umetniški studio. Navsezadnje pa je lahko taka hišica tudi možnost za »pobeg« iz hišnih prostorov, ko želite imeti malce miru.

Vir: www.realtor.com