Oblika

Ni nujno, da je pergola na enaki višini. Različna višina bo poskrbela za vizualno raznolikost. Večina pergol je izdelanih iz lesa, a to ni zapoved, ki bi se je morali držati. Naredite jo lahko iz katerega koli materiala. Ali pa poskrbite za atraktivno podrobnost, na primer vgradnjo steklenih kock v stransko mrežo. Če ste se odločili za les, temelje zasujte s cementom, da bodo trdneje usidrani v tla, pa še zgnili vam ne bodo. 

img_0784_e1337532169599.jpg

Oblika pergole je odvisna od vaših želja (in debeline denarnice). Lahko je zelo preprosta ali pa arhitekturno domiselna in nenavadna.Večina pergol ima sicer ravne strehe, a to ne pomeni, da bi morali takšno imeti tudi vi. S polkrožno boste zagotovo poželi veliko navdušenja in pohval vaših gostov.

Kje jo postaviti?

Če pergolo postavimo v bližino hiše, bomo do nje lažje speljali elektriko za njeno osvetlitev. Poskrbite, da boste imeli stikalo za vklop in izklop pri roki. Pergola se lahko tudi drži hiše ali ograje oziroma je njen podaljšek.

Tla

Tla lahko pustite travnata ali pa jih tlakujete s katero izmed talnih oblog (beton, ploščice, cement, les …). Prepričajte se le, da je obloga namenjena za zunanjo uporabo.

Oprema

Pergola je izvrsten kraj za posedanje in uživanje obrokov na prostem. Podnjo lahko postavite tudi počivalnik ali celo počivalnik in si privoščite popoldanski spanec.

rp_8_outdoor_kitchen_spa_pergola_flagstone_patio_44.jpg

Rastline

Če so tla tlakovana, nanje postavite nekaj posod z rožami. To lahko storite tudi na travnati podlagi ali pa rože zasadite neposredno v zemljo. Lahko pa s plezalkami ali trto ozelenite tudi pergolo, vendar boste imeli zaradi tega nekoliko več dela in težav z njenim vzdrževanjem. V tem primeru vam svetujemo, da pergolo izdelate iz obstojnejšega in manj na vreme občutljivega materiala. Prepričajte se tudi, da je struktura dovolj močna, da bo zdržala težo "zelenega bremena". Rože lahko obesite tudi pod vrh pergole in jih dopolnite s svetili, pergolo pa lahko z rastlinami le obrobite.

Nekaj idej za postavitev pergole na vašem vrtu vam ponujamo v fotogaleriji.