Najsi bodo trendovski, prefinjeni ali izzivalni – neonski znaki se prilegajo v različne dizajnerske sheme, od industrijskega šika do sodobnega vintidž sloga. Zgodbo pripovedujejo bolje kot drugi mediji, predvsem pa odsevajo našo željo po neformalnosti. In kaj moramo vedeti, če se odločimo v svojem domu oživiti ta svetleči trend?

Zakaj prav zdaj?

Če dvomite, ali je v vaši dekoraciji prostor za neonske znake, samo poglejte na instagram ali pinterest. Neon je dizajnerski element, ki obstaja samo zato, da je opažen, družabna omrežja pa so prepoznala njegovo izrazno moč. A tudi če ne sledite trendom, neonska dekoracija v bivalnem okolju ustvarja nekonvencionalno, a vabljivo ozračje.

Za kateri koli prostor

Neon lahko najde prostor v slehernem kotičku doma. Kuhinji denimo doda dramatičen nadih, dodatni izbruh svetlobe pa funkcionalnost tega prostora nadgradi z modernim in izzivalnim nadihom. Lepo deluje, če ga vključimo v domačo knjižnico ali predsobo, kjer poskrbi za močan prvi vtis. Neonski znaki, ki uporabljajo LED-tehnologijo, imajo nežnejši sij, zato so primerni tudi za spalnico.

V središču pozornosti …

Če želimo, da neon kot dekorativni izraz doseže svoj polni potencial, ga je treba uporabiti pravilno. Splošni dizajn prostora mora biti igriv, tako da je neonska dekoracija samo pika na i. Izogniti se kaže vsem dizajnerskim elementom, ki bi z njo lahko tekmovali za pozornost, zato naj bo oprema nevtralna ter čistih in modernih linij. Le tako damo neonu dovolj »prostora«, da polno zasije.

… ali kot podporni element

Si ne želite neonskega napisa, ki bi zasedel skoraj celo steno? Brez skrbi, tudi za vas imamo rešitev. Zamislite si neon kot dekorativni poudarek, ki se ujema z barvami in oblikovnimi elementi prostora. Uporabite lahko denimo preproste ravne neonske cevi, s katerimi poudarite bogastvo drugih objektov v prostoru, ali enostavne oblike, kot sta mavrica ali srce, ne da bi imeli občutek, da takšna dekoracija prevladuje.

Kakšni so stroški?

Se bojite, da bi dekoracija z neonom povišala vaš račun za elektriko? Ni vam treba skrbeti, saj je neon (še posebno pa različice z LED-tehnologijo) mnogo bolj energijsko učinkovit kot navadne žarnice. Običajen neonski znak v povprečju porabi le 95 vatov energije, še bolje pa je, da neonske cevi zdržijo od pet do deset let in celo dlje.