Najprej je treba vedeti, da LED-trakovi niso namenjeni osnovni razsvetljavi, za kar naj poskrbijo stropne, talne in namizne svetilke. Pravzaprav sploh ne smejo izstopati, temveč le nekoliko skrivnostno in nežno poudarjajo posamezne elemente v interjerju, bodisi pohištvo bodisi dekoracijo.

Poudarjeni regal v dnevni sobi

Čeprav ni nobenih pravil, kje vse lahko uporabimo LED-trakove, so najpogostejši v dnevnih sobah, kjer običajno svetlobno okrasijo niz omaric s televizorjem, knjigami, dekoracijo … Ena izmed možnosti je, da regal osvetlimo od spodaj - trak pritrdimo na spodnji rob najnižje omarice. LED-trakovi odlično delujejo z odprtimi policami, kjer poudarjajo na njih razstavljene spominske in umetniške predmete. Tako dobi dekoracija teatralen in celo dramatičen videz.

Vabljiva, a ne preobremenjujoča svetloba

Regale lahko subtilno osvetlimo tudi z zadnje strani, tako da vabljiva topla svetloba ni preobremenjujoča. Trakove običajno namestimo vodoravno, nepričakovan učinek pa imajo položeni navpično, zato še bolj pritegnejo pogled. Z njimi lahko celo poudarimo geometrijske linije pohištva. Močan vtis naredijo tudi z LED-trakovi osvetljeni arhitekturni detajli v stanovanju, na primer dvignjeni strop, ali pa umetniška dela.

Za kuhinje in kopalnice

Drugi prostor, kjer običajno najdemo LED-trakove, so kuhinje. Pritrjeni na spodnjo stran zgornjih kuhinjskih omaric ponujajo zadostno svetlobo za delo na pultu, čeprav so v prvi vrsti namenjeni dekoraciji. Ali pa jih namestimo na zadnjo stran omaric, tako da je videti, kot da svetloba prihaja izza njih. V takem primeru lahko uporabimo zabavne barvne trakove namesto tople bele barve. Tudi kopalnica je prostor, kjer so LED-trakovi priljubljeni dodatek. Namestimo jih denimo za kopalniško ogledalo, ki je nekoliko odmaknjeno od stene, ali pod stenske omarice, kjer subtilno osvetljujejo območje okoli umivalnika.

Očarljiva osvetlitev hiše in njene okolice

Ne le v interjerju, energijsko učinkoviti LED-trakovi so nadvse uporabni tudi za poudarjanje arhitekturnih detajlov stanovanjskih hiš, denimo teras ali verand. In da ne pozabimo na okolico hiše oziroma vrt, kjer imamo vrsto možnosti. Nežno lahko na primer osvetlimo vrtne klopce ali cvetlična korita in ustvarimo pravljično ozračje. Sodobna krajinska arhitektura se pogosto poslužuje prednosti tovrstne okrasitve, rezultat pa je impresiven in očarljiv.