Nova generacija mobilnih telekomunikacij bo po navedbah komisije zagotovila višje hitrosti, boljšo povezljivost, 10-letno avtonomnost sprejemnikov ter hitrejšo odzivnost in boljšo zanesljivost omrežij za potrošnike.

Kot so spomnili v Bruslju, je prehod na peto generacijo brezžičnih omrežij ključen za razvoj pametnih naprav, interneta stvari in avtonomnih vozil. Tehnologija 5G bo v primerjavi s trenutnim omrežjem 4G omogočila veliko hitrejši prenos podatkov ter manjšo obremenjenost omrežij in baterij pametnih naprav.

Nokia zadovoljna s posojilom

Vendar je za uvedbo tehnologije 5G treba vzpostaviti tudi ustrezno infrastrukturo in razviti potrošniške naprave, ki lahko tako tehnologijo izkoriščajo. Kot je izpostavil podpredsednik EIB Alexander Stubb, razvoj na tem področju prehiteva pričakovanja.

Vodstvo Nokie je pridobitev posojila pozdravilo in ob tem izpostavilo pomen vlaganj v infrastrukturo za razvoj omrežij novih generacij. »To financiranje nam bo omogočilo nadaljnjo rast in posledično omogočalo izboljšanje uporabniške izkušnje,« so sporočili iz družbe.