Finsko podjetje HMD Globall, ki je oživilo Nokio in se za deset let zavezalo, da bo to počelo po najboljših močeh, se počasi, a vztrajno preriva na trg. Sprva so letos nase opozorili z medijskim pompom okoli prenove nekoč kultne nokie 3310. Ta je, kot smo že pisali, le nostalgičen skok v preteklost, saj telefon za 50 evrov ponuja zgolj najbolj osnovne funkcije. Poleg tega modela imajo v ponudbi še sedem podobnih telefonov, ki z malimi zasloni in dejanskimi tipkami na ohišju merijo na najmanj zahtevne uporabnike.

Kar izstopa v njihovi ponudbi, so trije modeli – nokia 5, nokia 6 in najbolj premijska nokia 8. Gre namreč za pametne telefone z zaslonom na dotik, ki za zmerno ceno ponudijo prav dobre rezultate. Najlažje to potrdimo za model nokia 6, ki smo ga zadnje dni intenzivno preizkušali.

Premijski videz za nizko ceno

Kot prvo pozitivno lastnost lahko izpostavimo njen videz. Naj omenimo, da lahko ta model pri nas v prosti prodaji dobimo za približno 260 evrov. Kljub ugodni ceni naprava deluje izrazito premijsko in se na oblikovnem področju z lahkoto kosa z dvakrat ali trikrat dražjimi telefoni. Ima namreč privlačno aluminijasto ohišje, ki v dlani daje dober občutek, hkrati pa uporabnika razbremenjuje pretirane skrbi, saj so taka ohišja načeloma precej trpežna.

Telefon je opremljen s 5,5 palca velikim zaslonom, kar so za mnoge ravno tiste pravšnje dimenzije, da ohranja kompromis med praktičnostjo in udobjem. Tak telefon lahko povprečen uporabnik še vedno uporablja z eno roko, ga enostavni shrani v žep, obenem pa na njem udobno pregleduje vsebine.

Nokia 6 je za omenjeno ceno dobro odzivna, res pa je, da se seveda ne more primerjati z dražjimi modeli. V ohišje ima namreč vgrajen procesor snapdragon 430 in 3 gigabajte delovnega spomina. Če pogledamo pod pokrov trenutno najbolj zmogljivega Androidovega telefona, samsung galaxy note 8, ima ta denimo procesor snapdragon 835 in 6 gigabajtov delovnega spomina, kar laično pomeni, da ima vse vsaj dvakrat boljše.

Šestici daje življenje 3000-miliamperska baterija, ki ob povprečni rabi omogoča en dan energije. To je tudi ena redkih graj naprave, saj bi glede na dokaj veliko ohišje inženirji vanjo lahko vgradili nekoliko zmogljivejšo baterijo, sploh ker so Nokie od nekdaj slovele na tem področju. Zgoraj omenjena nokia 3310 lahko namreč v načinu pripravljenosti preživi kar mesec dni. Tu pa še dodatno olje na ogenj prilije dejstvo, da se baterija polni počasi, saj telefon ni opremljen z novo režo USB 3, ki to opravilo bistveno pospeši.

Kamera s 16 MP ločljivosti zajema povsem zadovoljive fotografije in videoposnetke, zagotovo pa to ni telefon, ki bi ga priporočali gorečim fotografom in uporabnikom instagrama.

Komu je namenjen

Glede na ugodno ceno je to lahko pravšnji rezervni telefon. Ni malo takih uporabnikov, ki še vedno žonglirajo med več mobilnimi napravami in več telefonskimi številkami. Lahko je popoln telefon za vašega otroka, saj je hkrati trpežen, obenem pa tudi privlačen, kar med mladostniki zagotovo pomeni dodatne točke. Lahko je tudi rešitev za naprednejše starejše uporabnike, ki se spoznavajo s tovrstnimi napravami in jim bliskovita odzivnost odpiranja aplikacij ni nekaj, kar bi pogrešali.

Če vseeno menite, da ima ta model nekoliko previsoko ceno za vaše potrebe, potem je tu manjša nokia 5, katere cena se giblje okoli 220 evrov. Za tiste, ki bi radi v svojih žepih ali torbah nosili zmogljivejšo Nokiino napravo, bo boljša izbira model nokia 8, ki je na trg prišel septembra. Ta za okoli 500 evrov ponuja vse, kar običajen uporabnik načeloma potrebuje – odzivnost, zanesljivost, dobro kamero in privlačen videz.