Kako nevarno je lahko zanašanje na umetno inteligenco, je pokazala nova polomija Facebookovih algoritmov. Uporabnik facebooka je pred dvema letoma, po pogrebu svoje matere, na družbenem omrežju objavil fotografijo groba. Prijatelji in znanci Patricka Gerarda so fotografijo množično všečkali in v komentarjih izražali sožalje. Facebook svoje uporabnike že dlje časa opominja na dogodke, ki so se zgodili »na današnji dan« pred leti. Tako je pred nedavnim Gerard ob obletnici objave fotografije slednjo znova zagledal, le da z dodatkom. »Facebook mi je prikazal kopico plešočih risanih junakov na fotografiji groba moje matere,« je zapisal zgroženi Gerard.

Animacija je bila avtomatsko sprožena zaradi velikega števila všečkov, ki jih je prejela fotografija. Facebookov algoritem je tako najverjetneje predvideval, da gre za fotografijo, na kateri je nekaj, kar je povezano z ljubeznijo. Od tod plešoči risani junaki v družbi lebdečih srčkov.

Podobnih polomij je bili že precej

Gerard je prigodo opisal na twitterju, kjer je njegovo objavo delilo več kot dva tisoč uporabnikov, nekateri med njimi pa so opisali podobne bizarne zgodbe, ki so jih zakuhali algoritmi. Nekomu je facebook pred časom v kompilaciji najboljših fotografij preteklega leta prikazal sliko njegove pogorele hiše. Med fotografijami, za katere je facebookov algoritem menil, da jih uporabnik še posebej rad vidi, se je znašla tudi fotografija njegove nedavno preminule hčere. Facebook se je takrat odzval in opravičil. Zaradi takšnih in podobnih polomij se ob ogledu kompilacije najboljših slik minulega leta sedaj ne pojavlja več napis »Bilo je čudovito leto!«, pač pa »Se vidimo drugo leto!«.