Mišici gluteus maximus, po domače ritnici, naj bi bili največji mišici človeškega telesa. Ne v Britaniji, razen pri manjšini, ki skrbi zanju z veliko počepi in drugimi telesnimi vajami, s katerimi ju utrjuješ. Otočani priznavajo, da sta se njihovi potencialno največji mišici telesa v zadnjih nekaj desetletjih vse bolj spreminjali. V vse večji, vse bolj zmehčani najbolj tresoči se del telesa. V salo. V tako imenovani špeh. Prav tako priznavajo, da je med britanskimi zadnjicami najbolj znana »zidarska rit«. V mislih imajo številne moške, ki od nekdaj na gradbiščih pogosto kažejo zgornji del zadnjice z delom prečke. Zidarska zadnjica naj bi bila vir domoljubja in nekaj enako tradicionalnega, kot sta na primer čaj in kraljica. Morda.

Krive so kavbojke

»Vedno sem sumila, da je naokoli veliko ljudi, ki so bili veseli, da me vidijo od zadaj,« je pred leti dejala po klasičnih telesnih oblinah najbolj znana televizijska voditeljica Carol Vorderman, ki je ena najbolj zaslužnih zmagovalk in edina, ki se ponaša z dvema naslovoma zadnjice leta (2011 in 2014, ko je imela 51 in 54 let). Zmag se je zelo razveselila, čeprav je med Britankami z najvišjim inteligenčnim količnikom.

Izbora slavne otoške ženske zadnjice leta, ki jo izvoli narod, se je leta 1976 spomnil piarovski svetovalec Anthony Edwards. Najeli so ga za promocijo razstave proizvajalcev kavbojk v Londonu v sedemdesetih letih. Pomislil naj bi, da bo naslov zadnjice leta osredotočil medijsko pozornost na zadnje žepe kavbojk in proizvajalcem s tem ponudil priložnost, da promovirajo svojo blagovno znanko. Prva nosilka naslova je postala igralka Barbara Windsor. V kavbojkah.

Šele deset let pozneje se je dotedanjim zmagovalkam pridružil prvi slavni moški. Resnici na ljubo: lastnika moške zadnjice leta mediji po navadi ignorirajo, zmagovalke pa vedno dvignejo zelo veliko prahu v medijih. Med najslavnejšimi zmagovalkami sta pevki Suzi Quatro (leta 1982) in Lulu (1983). Lani sta zmagala izjemno postavna televizijska zvezda Rachel Riley, ki je dodatno zaslovela v britanski izvirni različici šova Zvezde plešejo, in igralec Idris Elba. Zmagovalke so po navadi zrcalo časa. Danes bi si na primer ne samo zaradi vladajoče politične korektnosti zelo težko predstavljali, da bi zmagala šestnajstletnica. A ravno to se je zgodilo leta 2002, ko je naslov ženske zadnjice leta osvojila pevka Charlotte Church, šestnajstletnica z oblinami povsem odrasle ženske. Takrat so na medijski sceni, posebno v svetu revij, vladale tako imenovane revije za možate fante, v katerih se je uredniška politika vrtela okrog prsi in ritnic (ženskih).

Kraljevska zadka

Nekateri mislijo, da so zaradi prevlade princese Diane v medijskem svetu osemdesetih in večjega dela devetdesetih let dve leti po njeni smrti, leta 1999, Britanci naslov ženske zadnjice leta podelili do zdaj edini članici kraljeve družini, hčerki princese Alexandre Marini Ogilvy. O posebni britanski obsedenosti z zadnjicami (ženskimi) je veliko povedal vik in krik, ki ga je s svojo v vlogi poročne družice sprožila Pippa Middleton na poroki sestre Kate in princa Williama leta 2011. Z njo (zadnjico, ki jo je najbolj oblikovala s kolesarjenjem) je skoraj zasenčila sestrino poroko. Naslova zadnjice leta ni osvojila. Z veliko prednostjo jo je premagala že omenjena Carol Vonderman, ki ima veliko večjo. In je veliko bolj ponosna nanjo. In jo rada nastavlja medijem. Kot so jo bolj ali manj vsi dosedanji zmagovalke in zmagovalci. Navadno v enaki pozi: s hrbtom obrnjeni proti kameri, z rokama na bokih in spogledljivo obrnjeni proti objektivu. Zadnjih nekaj let so posebno zmagovalke nerade ali bolj sramežljivo pozirale kameram.

Časi so se spremenili. Letos je kar nekaj črnih oblakov nad izborom britanskih zadnjic leta. Predvsem zato, ker so zadnjice pogosto, zlasti ženske, tarče spolnega nadlegovanja, kar je po razkritju producenta Harveyja Weinsteina kot najhujšega hollywoodskega nadlegovalca žensk sprožilo kampanjo Me too. Strah in groza sta v današnjem času spreletela mnoge zaradi besed zmagovalke leta 1982, pevke Suzi Quatro: »Že ko sem imela osem ali devet let, so mi vsi govorili, da imam lepo rit. Ko sem osvojila ta naslov, sem bila dejansko kar ponosna nase. Še vedno imam dobro.« Nekateri pravijo, da osvojitev naslova zadnjica leta odlično odraža modne trende.

Ritna moda kot neškodljiva zabava

Letošnji (zadnjični) modni trend naj bi bil: lepo oblikovana, natrenirano čvrsta (mišičasta) in predvsem proporcionalna zadnjica. Ritna moda se je s časi zelo spreminjala. Hollywoodski legendi Jane Russell in Marilyn Monroe danes ne bi mogli niti pomotama osvojiti naslova zadnjice leta. Samo ena zmagovalka do zdaj, zelo resna, precej snobovska televizijska zvezda Fiona Bruce, ki ga je osvojila leta 2010, je javno obžalovala, da je sprejela naslov. »To je bila najbolj licemerska, smešna in neumna reč, kar sem jih kdaj naredila,« je dejala.

Nekateri pravijo, da gre za nekaj zastarelega, kar bi morali ukiniti. Drugi pa, da gre za neškodljivo zabavno tekmovanje. Za mnoge je najbolj demokratična od vseh nagrad in naslovov, kar jih podeljujejo. Lani je svoj glas za ritnici leta oddalo blizu 11.000 Britancev.