Redna vadba blagodejno vpliva na splošno počutje ter krepitev telesa in duha posameznika. Vključuje prav vse skupine mišic in zahteva ogromno moči, koncentracije in ravnotežja. Aktivnost lahko poteka individualno ali v skupini in traja 45 minut. Poleg surfset deske potrebujemo zgolj lahkotna oblačila, brisačo in osvežilno pijačo. Vadimo bosi.

»Gre za aktivnost, pri kateri se počutimo, kot da deskamo na valovih. Vsaka vaja na surfset deski je zasnovana tako, da vključuje delovanje osnovnih mišic in stabilizatorjev. Pomembna je pravilna izvedba statičnih vaj, pri čemer moramo biti ves čas temeljito zbrani. Aktivnost ne pozna starostnih omejitev in je namenjena tako otrokom in rekreativcem kot tudi profesionalnim športnikom. Je tudi zelo zabavna, zato smeha pri nas ne manjka,« pojasni za zdaj edina inštruktorica surfset fitnessa v Sloveniji Suzana Pilić.

Potem ko se je v otroških letih preizkušala v gimnastiki, v najstniških letih trenirala karate in se posvečala aerobnim vadbam, se pozneje kot mama treh otrok ni želela sprijazniti s tem, da ni več časa za šport. Ko je v Beogradu naletela na vadbo surfset fitness, se je takoj zaljubila vanjo in pri mentorici, ki je omenjeno vadbo pripeljala iz Kalifornije, pridobila potrebno znanje.

Ko ni časa za dolgčas

Jeseni bo njena vadba surfset 4 na voljo v plesni šoli Plesno mesto v Šiški v Ljubljani, pozneje jo bo izvajala tudi na novi lokaciji v Trzinu. Poudarki programa bodo na ravnotežju, porabi (trening visoke intenzivnosti za povečano porabo kalorij), moči (trening, ki temelji na pridobivanju moči) in kombinaciji vseh treh programov. »Vadba je primerna in koristna tudi pri rehabilitaciji tetiv in gležnjev ter pri raznih bolečinah v hrbtenici. Za izboljšanje kakovosti gibanja posameznika so priporočljive tri vadbe na teden,« pove Pilićeva.

Pravi, da so vse vaje surfset fitnessa skrbno načrtovane in sestavljene tako, da jih lahko osvojimo v najkrajšem možnem času. Tako kot v vseh oblikah gibanja vadečim najbolj koristi pravilna izvedba vaj. Redna vadba telesu prinaša ogromne spremembe, od boljšega splošnega počutja in krepkih mišic do zmanjšanja odvečnih maščobnih celic, poudarja sogovornica. »Surfset vadba posnema gibe, ki jih izvajajo deskarji na valovih. Vaje so preproste in namenjene za vse stopnje fitnesa, pa vendar za adrenalin in intenzivnost vadbe skrbita nestabilnost deske surfset in nenehno lovljenje ravnotežja. Počepi, sklece in vaje za trebušne mišice so tako precej zahtevnejši in učinkovitejši ter predstavljajo prav poseben izziv,« dodaja Suzana Pilić.