Športna očala so v prvi vrsti namenjena zaščiti oči pred zunanjimi vplivi, kot so ultravijolična svetloba, veter, mraz, voda in prah. Od običajnih sončnih očal se najbolj razlikujejo po obliki. Bolj so prilagojena obrazu in imajo na nosu in za ušesi posebna silikonska področja za boljši oprijem ob potni koži.

Kolesarska očala niso le zaščita pred sončnimi žarki in UV-svetlobo, ampak so oblikovana tako, da oči bolj zaprejo in s tem ščitijo tudi pred naletom mrčesa, kadar kolesarimo v mraku. Tekaška očala morajo biti bolj odprta oziroma oblikovana tako, da med očmi in stekli zagotavljajo večjo cirkulacijo zraka in s tem preprečujejo rosenje zaščitnih stekel. V obeh primerih moramo biti pozorni tudi na oprijem. Kakovostna športna očala vsebujejo na ročkah posebno plast silikona, ki preprečuje drsenje očal po obrazu.

»Pri kolesarskih očalih se v zadnjem času pogosto uporabljajo samozatemnitvena oziroma fotoobčutljiva stekla. To so stekla, ki so v osnovi prozorna in v direktnem stiku s sončno svetlobo (UV-svetlobo) potemnijo do zatemnitve, primerljive pri običajnih sončnih očalih. Prednost teh stekel je predvsem prilagodljivost glede na moč sončne svetlobe,« pojasni direktor optike Mali Miha Mali.

Na trgu danes najdemo tudi pestro ponudbo očal za pohodnike, plezalce in alpiniste. Ti morajo biti ob nakupu predvsem pozorni na filtre (barvo zatemnitve stekel). »Različni proizvajalci so razvili posebne filtre za visokogorje. Tam je stopnja UV-žarkov bistveno večja in temu primerna mora biti tudi zaščita. V tem primeru se uporablja zatemnitev tudi do 90 odstotkov, kar pomeni 4. kategorije. Za običajne pohodnike in športne plezalce zatemnitev 4. kategorije ni priporočljiva, ker absorbira preveč vidne svetlobe in s tem ne omogoča dobrega vida,« opozarja sogovornik.

Priporočljiv polarizacijski filter

Nasploh so poleti primernejša športna očala s temnejšimi stekli (3. ali 4. kategorije). Posebno pri vodnih športih je priporočljiv polarizacijski filter, poudarja Miha Mali: »Ta ustavi oziroma absorbira odbito svetlobo, na primer od vode, snega ali mokre ceste. Pozimi, ko je položaj sonca nižji glede na zemljo in s tem jakost svetlobe šibkejša, lahko uporabljamo manj zatemnjena stekla. Pomembno je, da imajo kakovostno zaščito pred UV-žarki in kakovosten filter. Zelo dober kontrast, ki pride do izraza ob difuzni svetlobi, omogočajo filtri rjave barve. Pri vodnih športih je priporočljiv hidrofobni sloj na steklih, ki pripomore k hitrem odtekanju vode s stekel športnih očal.«

Današnja tehnologija omogoča izdelati večino športnih očal tudi z dioptrijo. O možnosti njene vgradnje se je pred nakupom priporočljivo posvetovati s strokovnjakom – očesnim optikom. »Možnosti sta dve: vgradnja s posebnim nastavkom, imenovanim clip on, ali pa neposredna vgradnja v okvir športnih očal. Pri ljudeh, ki uporabljajo dioptrijska očala zgolj za branje, obstaja na trgu posebni samolepilni segment z vgrajeno dioptrijo za branje. Zelo praktično je to tudi za potapljaške maske,« svetuje Miha Mali.

Glede čiščenja očal strokovnjak svetuje, da najprej speremo očala pod tekočo vodo, da odstranimo morebitni prah v obliki zelo drobnega peska. Ta prah je namreč zelo abraziven in zelo hitro uniči stekla v obliki drobnih prask. Nato očala umijemo s pomočjo blagega detergenta in jih na koncu posušimo s krpico iz mikrovlaken. Po čiščenju je priporočljivo nanesti tudi posebno tekočino za preprečevanje rosenja stekel.