Za aktivnejše in bolj zdravo življenje ni nikoli prepozno, tudi v času dopusta ne. Poletna vročina ne sme biti izgovor, pa tudi odvečni kilogrami nikakor niso ovira, da se ne bi lotili katere izmed številnih dejavnosti. Hoja in tek sta primerna za vse, potrebujemo le nekaj volje in tekaško obutev. Prvi koraki bodo morda težki, a organizem se hitro privadi in napor se bo kmalu spremenil v osvobajajoče občutke. Po določenem času hitro hojo z vmesnimi krajšimi tekaškimi odseki zamenjajte z daljšim tekom. Zmerna in redna tekaška aktivnost namreč ugodno vpliva tako na naše počutje kot na misli. Postanemo zadovoljnejši in bolj optimistični.

Med najpriljubljenejše poletne aktivnosti še posebej za ženske sodi pilates. Za vadbo potrebujemo le tanjšo blazino (armafleks) in nekaj predhodnega znanja. Kot pri vsaki vadbi namreč tudi tukaj velja, da vaje učinkujejo zgolj takrat, ko jih izvajamo pravilno. Ob ustreznem dihanju in rednem treningu se bomo zaradi krepkejših mišic znebili bolečin v hrbtenici, naša postava bo bolj pokončna in vitka, gibanje telesa bo mehkejše in naravnejše, bolj bomo gibčni in kar je tudi zelo pomembno – znebili se bomo stresa, zaradi česar bomo tudi bolje spali.

Strokovnjaki zatrjujejo, da po desetih vadbah pilatesa čutiš spremembe, po 20 vadbah vidiš spremembe, po 40 vadbah pa imaš novo telo. Seveda poudarjajo pravilno izvedbo vaj. Morda je čas, da se jim posvetimo prav v času dopusta.

Ob sončnem vzhodu je še prijetnejše

V svoji koži se boste v prostih dneh bolje počutili tudi, če se boste posvetili jogi ali dan začeli s starodavnimi vajami Pozdrav soncu. Sklop asan oziroma položajev je še posebej priporočljivo izvajati na tešče, najlepše je seveda ob morju, na plaži ali travniku, ob sončnem vzhodu… Redno izvajanje vaj učinkovito pripomore k izločanju strupov iz telesa, izgubi odvečne maščobe in izboljša prekrvavitev organizma, gibljivost in splošno kondicijo.

Na morskem dopustu, ob jezerih ali rekah nikar ne pozabite na plavanje, potapljanje, veslanje, supanje ali jadranje na valovih. Zelo priročno športno orodje je lahko tudi klop, na katero naletimo med jutranjim sprehodom do pekarne ali tržnice. Z malce predznanja in domišljije si lahko omislite različne vaje na klopi in v različnih oporah na klopi, s katerimi boste poživili telo in začutili kakšno mišico več na svojem telesu.

Še več možnosti za aktivne proste dni ponujata pohodništvo in kolesarjenje. Ne le v hribih, tudi zaledja morskih letovišč so priljubljeni cilji treking in gorskih kolesarjev, tamkajšnje pohodniške steze pa so primerne za prav vse družinske člane. Najpridnejše vselej nagradijo z nepozabnimi morskimi razgledi.

Še nekaj je – zaradi visokih temperatur se je na vadbo najbolje odpraviti zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko vročina mine. Tudi na hidracijo organizma nikar ne pozabite, saj poleti s potenjem izgubljamo izdatne količine vode. Ne zanašajte se zgolj na žejo, ampak si vodo, nesladkan čaj ali izotonične napitke privoščite načrtno in kar se da pogosto.