V sobotnih kvalifikacijah za šestnajsto dirko je Gajser večji del vodil, a štiri kroge pred koncem mu je kamen poškodoval zadnjo zavoro. Nadaljnja vožnja je bila zato otežena, kvalifikacije pa je svetovni prvak iz leta 2016 končal na sedmem mestu. Klemen Gerčar je bil 25., najhitrejši je bil Italijan Antonio Cairoli, Jeffrey Herlings pa šesti. Toda na današnji dirki je šlo Cairoliju, devetkratnemu svetovnemu prvaku, slabo. Na prvi progi je sredi vožnje po skoku padel ter lažje poškodoval motor in sebe, končal pa je šele osmi. V drugo mu je šlo bolje, saj je bil šesti, v skupnem seštevku za VN Švice pa je bil šele sedmi (28 točk). Slab dan Cairolija, ki je ostal drugi v skupnem seštevku za SP, a za prvim mestom zaostaja že za 58 točk (pred dirko 36), je izkoristil vodilni Jeffrey Herlings. Nizozemec je bil najhitrejši v obeh vožnjah in je tako zmagal na vseh zadnjih devetih dirkah, na katerih je nastopil, zaradi poškodbe (zlom ključnice) je izpustil le tisto v Italiji.

Gajser je v prvi vožnji na trdi, 1650 metrov dolgi krožni progi v Frauenfeld-Gachnangu slabo startal, za nameček pa storil napako in celo padel, potem ko je trčil z enim izmed tekmecev. Slovenec se je sicer pobral in vožnjo nadaljeval, a je padel celo do 30. mesta. Do cilja je prehitel skoraj dvajset tekmecev, toda višje od 12. mesta, za katerega je dobil devet točk, ni mogel. Precej boljšo vožnjo je 21-letnik iz Pečk pri Makolah prikazal na drugi progi z imenom Švicarski sladkor, ko je osvojil tretje mesto (20 točk), kar pa zaradi slabega »prvega polčasa« ni bilo dovolj za vsaj tretje mesto na stopničkah. Gerčar je končno osvojil prvo točko za SP v tej sezoni v razredu MXGP. To je dirkaču iz Lukovice pri Domžalah uspelo v prvi vožnji z 20. mestom (dolgo časa je vozil celo med petnajsterico najhitrejših), v drugi pa je bil 21. in le za las zgrešil še eno točko.

V Švico je prišel Gajser z visokimi cilji, a jih ni dosegel. Za nameček mu tretjeuvrščeni Belgijec Clement Desalle v skupnem seštevku za SP zdaj beži že za 36 točk (prej 25), Francoz Romain Febvre, ki je pred dirko zaostajal za Gajserjem za deset točk, pa se je zdaj zrinil pred njega (510:507) in Slovenca potisnil na peto mesto. »Moj cilj je bila uvrstitev med najboljše tri, a mi ni uspelo. Želel sem biti boljši kot lani, ko sem bil šesti, vendar sem dosegel enako uvrstitev. Na progi sem naredil nekaj napak in to me je predvsem v prvi vožnji stalo višje uvrstitve. Tudi dosežki Desalla in Febvreja mi niso šli na roko. Upam, da bo že na naslednji dirki v Bolgariji boljše,« se nadeja Tim Gajser. Več razlogov za zadovoljstvo je imel Klemen Gerčar: »Izpolnil sem cilj – uvrstitev med dvajseterico in dobitnike točk. V prvi vožnji bi si lahko privozil še kakšno točko več, v drugi pa mi je le malo manjkalo za ponovitev dosežka iz prve. A sem zadovoljen, saj sem dobil prvo točko. Upam, da ne bo zadnja.«