Po odličnem začetku mladinskega svetovnega prvenstva v športnem plezanju, ko je slovenska mladinska reprezentanca osvojila trojček medalj v balvanskem plezanju – mladinka Urška Repušič in kadetinja Lučka Rakovec sta se veselili srebra, mladinka Vita Lukan pa brona –, je v Rusiji zadonela tudi slovenska himna, v čast novi mladinski svetovni prvakinji v težavnostnem plezanju Viti Lukan, ki je v kategoriji mladink ugnala svetovno konkurenco. Slovenski uspeh je v Moskvi z drugim mestom v težavnosti dopolnil kadet Luka Potočar.

Sedemnajstletna Radovljičanka je po naslovu v Moskvi dejala: »Res sem vesela, da se je vse poklopilo in mi je uspelo stopiti na najvišjo stopničko. Finalne smeri sem se lotila dokaj premišljeno, se v glavi pripravila, da grem v smer napadalno, si odpočijem, kjer bo treba, in poskusim priti na vrh. Sicer sem padla z vrha, a sem zadovoljna z nastopom, ki je eden boljših, kar sem jih prikazala v Moskvi.« V Rusiji je poleg zmage v težavnosti osvojila še tretje mesto v balvanih, kar je odlična popotnica za mladinske olimpijske igre, ki jo čakajo oktobra.

»Zadovoljna sem, da sem blizu vrha v obeh disciplinah, zato se veselim tudi mladinskih olimpijskih iger. Če dobro plezam balvane in težavnost, lahko naredim v hitrosti malo slabši rezultat in bo skupni še vedno v redu.« Še prej bomo za Lukanovo in za preostalo slovensko reprezentanco stiskali pesti septembra na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku.

Za peto slovensko medaljo je z drugim mestom v kadetski konkurenci poskrbel Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), ki je kljub vrhu finalne smeri moral premoč priznati Japoncu Hidemasi Nishidu, s katerim sta bila ves čas zelo izenačena in korak pred konkurenco.

Mladinsko reprezentanco med 31. avgustom in 2. septembrom čaka še evropsko mladinsko prvenstvo v balvanskem plezanju, mladinke bodo septembra nastopile tudi na članskem svetovnem prvenstvu, ki se v Innsbrucku začne 6. septembra, oktobra pa bosta Vita Lukan in Lučka Rakovec Slovenijo zastopali na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu.