Sandberg, ki je odstopil tudi z mesta namestnika vodje protipriseljenske Napredne stranke, je priznal, da je s svojim novim dekletom iranskih korenin obiskal Iran, ne da bi o tem obvestil premierkin kabinet. 58-letnik je dodal, da je s seboj vzel tudi služben mobilni telefon, s čimer je kršil varnostne protokole. Norveška obveščevalna služba sicer Iran skupaj s Kitajsko in Rusijo uvršča med države, ki najverjetneje vohunijo.

Minister je skušal z opravičilom pomiriti kritike, ki so po objavi zgodbe v medijih prihajale iz vrst opozicije in tudi njegove stranke. A so iz dneva v dan na plan prihajale nove podrobnosti, zaradi katerih se je odločil za odstop. Med drugim je službeni telefon vzel tudi na Kitajsko, s čimer je prav tako kršil varnostne protokole.

"Žalostno je," je ob odstopu povedal novinarjem. "Želel sem zaključiti še nekaj projektov," je dodal, ni pa želel komentirati osebnih zadev, povezanih z afero.

Solbergova je povedala, da je minister sam ponudil odstop. "Mislim, da je bila to prava odločitev," je dejala. "Pri varnostnih vprašanjih ni pokazal potrebne zdrave pameti," je dodala. Sandberga bo na ministrskem položaju nasledil Harald Tom Nesvik, ki prihaja iz iste stranke.

Norveška obveščevalna služba je medtem sprožila preiskavo 28-letne nekdanje manekenke Bahareh Letnes, ker so se pojavila ugibanja, da je morda iranska vohunka. Ministrovemu dekletu, ki povezave z iranskim režimom zanika, so sicer trikrat zavrnili prošnjo za azil, nato pa je vendarle dobila dovoljenje za bivanje na Norveškem.