Googlova zadnja različica androida ima končno ime – pie (pita). Že v začetku leta se je ugibalo, kaj bo delovno ime »P« prineslo in sprva se je govorilo o nazivu pineapple pie.

Pita prinaša kar nekaj novosti, ki bodo izboljšale celotno uporabniško izkušnjo, pa tudi delovanje mobilnih naprav. Nova različica predstavlja konkretnejši korak naprej tudi na vizualnem področju. Prinesla je namreč več barv v sam vmesnik, nove animacije in zaobljene robove pri večini elementov.

Rdeča nit se vije predvsem okoli intuitivnosti in samodejne prilagodljivosti. Sistem namreč spremlja uporabnikove navade in temu prilagaja delovanje. Na primer: če uporabljate telefon predvsem zvečer, sistem samodejno varčuje energijo čez dan, da vam je za določene aplikacije ponudi čim več prav v večernih urah.

Umetna inteligenca »app actions« predvideva, katero aplikacijo boste ob določenem času uporabili in kaj boste z njo počeli. Primer: če zjutraj navadno vzamete telefon s police in si najprej zavrtite ljubo skladbo iz glasbene knjižnice, vas bo zdaj na zaslonu med predlogi čakala bližnjica do prav te pesmi.

Še največja sprememba se obeta pri brskanju po sistemu. Na spodnji strani zaslona nas po novem čakata le dva gumba. Eden za vračanje, v sredini zaslona pa nov drsnik. Z njim lahko hitreje brskamo po odprtih aplikacijah ali po spletnih zavihkih. Z enim pritiskom nas ta drsnik vrne na začetno namizje.

Mala novost je, da sistem zdaj prikazuje čas v levem zgornjem kotu in ne več v desnem. S tem so se inženirji prilagodili trenutnemu trendu telefonov z zarezami, kar jim daje več prostora za druge ikone.

Nov sistem prinaša tudi napredek na področju zasebne varnosti. Aplikacije, ki imajo dovoljenje za odjemanje lokacije, za aktivacijo mikrofona in kamere, jih odslej ne bodo mogle več vklapljati, če bodo te delovale zgolj v ozadju. Tako bodo morebitni škodljivi programi težje vohunili za uporabniki.

Digitalna dobrobit ali »digital wellbeing« pa je funkcija, ki na neki način deluje antitelefonsko. Je sicer še v testni različici in na voljo le za peščico ljudi, vendar je njen namen uporabnika opozarjati, naj odloži telefon. Pokaže namreč, koliko časa nekdo bulji v telefon. Omogoča varovalko, da se aplikacije po nekem času samodejno ustavijo. Ko se približuje ura za spanec, funkcija telefon samodejno utiša in zaslon zavije v črno-belo barvo.