Pri 34 letih je telovadec Sašo Bertoncelj dosegel največji uspeh v karieri. Na evropskem prvenstvu v gimnastiki v Glasgowu je na konju z ročaji osvojil srebrno kolajno, že tretjo na prvenstvih stare celine. Toda kolajni iz leta 2010 v Birminghamu in leta 2014 v Moskvi sta bili bronasti. Uspeh kariere si je delil s Hrvatom Robertom Seligmanom (oba sta prejela oceno 14,866), prepričljivo najboljši pa je bil z oceno 15,300 Irec Rhys McClenaghan. Olimpijski prvak na konju z ročaji Britanec Max Whitlock je po padcu z orodja zasedel sedmo mesto, aktualni evropski prvak in svetovni podprvak Rus David Beljavski pa je bil četrti. Slovenska gimnastika je osvojila že 17. kolajno na evropskih prvenstvih, vse pa imajo v lasti Aljaž Pegan, Mitja Petkovšek in Sašo Bertoncelj.

Taktika brezhibne izvedbe

Bertoncelj je v finalu tekmoval zadnji. Unovčil je bogate mednarodne izkušnje ter ohranil mirno kri do konca prvenstva. S trenerjem Sebastijanom Piletičem sta se odločila, da bo telovadec Narodnega doma izvajal lažjo sestavo ter napadal kolajno po zaslugi brezhibne izvedbe. »Verjel sem vase. Vedel sem, da mi lahko uspeh prinese le skoraj popolna izvedba. Tokrat mi je uspela in sem presrečen,« opisuje Sašo Bertoncelj. »Ves čas poslušam vprašanja, koliko časa bom še tekmoval, če res še verjamem vase. Vsem razlagam, da se vsako leto počutim boljše ter da ne bi šel niti na eno tekmovanje, če ne bi maksimalno verjel vase. Tako je bilo tudi vselej, ko mi je spodletelo. V kvalifikacijah ali finalu. V Glasgowu so bile zelo stresne že kvalifikacije, a sem se prebil v finale s sedmo oceno. Po nastopu v finalu pa me je premagalo tisoč in eno čustvo. Upam, da sem vsem dokazal, da naj še naprej verjamejo vame, tekmecem pa vlil strah pred naslednjimi preizkušnjami,« odgovarja Bertoncelj.

Slovenski telovadni junak pravi, da je občutek ob srebrni kolajni lepši, kot je bil ob dveh bronastih, ko je za las ujel odličje. »Če bi šel na orodje med prvimi, bi se bržčas odločil za težjo sestavo. Vprašanje je, kako bi se izteklo ob drugačnem scenariju. A to sedaj niti ni pomembno. Tako lepa sestava kot v Glasgowu mi je nazadnje uspela lani v kvalifikacijah svetovnega prvenstva in pred tem na tekmi svetovnega pokala v Parizu,« pravi Škofjeločan, ki po uspehu ne bo imel premora. Prihodnji mesec ga čakata dve tekmi svetovnega pokala, oktobra pa nastop na svetovnem prvenstvu.

Piletičev upravičen optimizem

Sebastijan Piletič je bil pred prvenstvom večji optimist, kot je sicer. »Ker sem preprosto verjel v Saša. Trdo je treniral, dobre pripravljenosti pa večkrat ni potrdil na tekmah. Tisti, ki ni bil povsem blizu dogajanju, je morda dvomil vanj. Midva sva dobro vedela, da je sposoben dosežka, kakršnega je dosegel v Glasgowu. Vesel sem tudi, da si mesto deli z Robertom Seligmanom, saj s Hrvati odlično sodelujemo,« je sporočil Sebastijan Piletič. »Odločitev, da Sašo nastopi z lažjo sestavo, ni bila enostavna. Sašu je res uspela ena lepših sestav, kar potrjujejo minimalni odbitki sodnikov.«

Piletič je v nadaljevanju ocenil še finalni nastop Maxa Whitlocka. »Po olimpijskih igrah se je Whitlock odpovedal mnogoboju ter se posvetil le parterju in konju z ročaji. Pred prvenstvom mi je njegov trener rekel, da je na konju z ročaji dobro pripravljen. Izkazalo se je nasprotno, saj si po mojem mnenju ni zaslužil uvrstitve v finale. Danes je podlegel. Dogaja se mu, kar se je v preteklosti številnim odličnim mnogobojcem, ko so se posvetili le enemu ali dvema orodjema. Podcenjujejo specialiste, ki trdo garajo na svojih orodjih,« pravi Štajerec. »Res je, da sem večkrat javno dejal, da termin evropskega prvenstva telovadcem ne ustreza. A je za vse enak in vsi smo se morali nanj pripraviti po najboljših močeh. To sem izpostavil tudi na predfinalni večer, kjer smo sedeli na okrogli mizi. Dobil sem odgovor, da je termin z marketinškega stališča zelo dober. Finale na posameznih orodjih je prenašala televizijska postaja Eurosport, kar se v gimnastiki ni zgodilo že dvajset let. Lepo je, da smo to znali izkoristiti,« končuje Piletič.