Odkar so se najboljši motociklisti na svetu predlani vrnili v Avstrijo in na dirkališče v Spielberg, moštvo Ducati še ne pozna poraza. Tako je ostalo tudi po zadnji dirki na tem prizorišču, saj se je zmage po dveh Andreih – Iaonneju in Doviziosu – veselil še tretji njihov dirkač Jorge Lorenzo. Uspeh Italijanov je s tretjim mestom dopolnil prav Dovizioso, medtem ko se je moral navkljub novi izvrstni predstavi z drugim mestom zadovoljiti Hondin dirkaški šampion Marc Marquez.

Marquez mešal štrene Ducatiju

Ducatijeva motociklista sta še pred prihodom k severnim sosedom veljala za favorita za zmago na Red Bull Ringu. Tudi zato je bil razplet sobotnih kvalifikacij nedvomno manjše presenečenje. Najboljši startni položaj si je namreč zagotovil Marquez, ki je za vsega dve tisočinki sekunde ugnal Doviziosa, s tem pa poskrbel za celo najmanjšo razliko v kvalifikacijah po Nemčiji 2003. S tretjega mesta je startal Italijanov moštveni kolega Lorenzo.

No, to ni bilo edino presenečenje, ki ga je Marquez pripravil minuli konec tedna. Pred dirko se je namreč kot edini odločil za tršo različico pnevmatik. Drzna poteza se je zdela za posrečeno, saj je 25-letnik vodil dobršen del dirke. Kljub temu si večje prednosti pred rdečima motocikloma ni privozil. Tako se je dolgo zdelo, da bo o zmagi odločal troboj, a je nato Dovizioso v zadnji tretjini dirke napravil napako pri zaviranju, v ovinek zapeljal preširoko in ostal brez možnosti za drugo zaporedno zmago. Hitro je postalo jasno, da se bo na progi za vodilno mesto odvijal španski dvoboj med Marquezom in Lorenzom. Oba sta v zaključku dirke vozila na vso moč, uprizorila razburljiv boj in se večkrat zamenjala v vodstvu. Več moči je vendarle prihranil Ducatijev dirkač, v zadnji zavoj zapeljal z nekaj metri naskoka, kar je bilo po uspehih v Mugellu in Barceloni ravno dovolj za tretjo zmago v sezoni.

Yamaha še kar brez zmage

»Nisem si mislil, da bo Marc na uvodu dirke tako hiter. Močno si je želel privoziti večjo prednost, zato sem moral še toliko bolj pritiskati, a pri tem paziti na porabo goriva in obrabo pnevmatik. Deset krogov pred koncem sem se nato le odločil napasti, vendar je bil Marc vseskozi ob meni. Bil sem hitrejši na ravninah in na vzponu, v zadnjem krogu mi je uspelo priti v vodstvo. To je zanesljivo ena mojih najljubših zmag v moto GP,« je bil presrečen Jorge Lorenzo.

Čeprav je v Spielbergu še drugo leto zapovrstjo končal na drugem mestu, pa prav veliko razlogov za razočaranje kljub temu ne bi smel imeti Marquez. V boju za naslov najboljšega je aktualni svetovni prvak osvojil novih dvajset točk in tako še povečal svojo prednost pred zasledovalci. »Dal sem vse od sebe, res ne bi šlo še bolje. Za trenutek sem pomislil, da mi bo celo uspelo zmagati, toda Ducati je znal narediti razliko. Vseeno sem vesel. Mislim, da sva s Jorgejem poskrbela za dobro predstavo. Če pogledamo skupni seštevek, se je na koncu zame izteklo izvrstno,« je športno priznal Marc Marquez.

Močno so bili danes znova razočarani pri Yamahi. Japoncem se je zalomilo že v kvalifikacijah, saj je Maverick Vinales dosegel enajsti čas, še slabše pa se je odrezal trenutno drugi dirkač v skupni razvrstitvi Valentino Rossi, ki je bil 14. Devetkratni svetovni prvak je sicer na dirki močno popravil slab vtis in končal kot šesti, a grenak priokus je vseeno ostal. Od zadnje zmage Yamahe v Essnu na Nizozemskem je namreč minilo že 21 dirk, kar je drugi najslabši niz v zgodovini moštva. Slabše so se odrezali le v sezoni 1997 in na začetku sezone 1998, ko na najvišjo stopničko niso stopili kar 22 dirk.