Marquezova »ničla« iz Italije, ko so Rossijevi navijači z glasnim aplavzom proslavili Špančev padec, seveda še vedno malce skeli. »Kar nekaj točk je šlo po zlu, Mugello res ni bil dirka po našem okusu. Upam, da bo zdaj bolje, Barcelona bi morala bolj ležati našemu motociklu. Res pa je tudi, da ko voziš na zgornji meji zmogljivosti, se hitro pripreti kakšna napaka. Vsi jih delamo. Le prevečkrat se ti ne sme pripetiti kaj podobnega,« je pred dirko v Barceloni pripovedoval Marc Marquez, ki pa je na petkovem prostem treningu tudi že padel.

A bolj kot sama dirka je srenjo motoGP presenetilo kar nekaj prestopov med ekipami. Jorge Lorenzo se bo od Ducatija preselil k Hondi, kjer ni več prostora za Danija Pedroso, na prosti Ducatijev motocikel pa bo sedel Danilo Petrucci.

»V Franciji sem videl, da želi Ducati nekaj spremeniti. Želel sem ostati pri njih, a ko začutiš, da se stvari ne ujemajo več, je čas, da greš. Sam sem poiskal prvi stik s Hondo, oboji smo bili povsem tiho, zato je bilo vse skupaj morda večje presenečenje, kot bi bilo sicer. Najlepše pri vsem pa je, da smo se tako hitro dogovorili in lahko nemoteno in sproščeno nadaljujem letošnjo sezono,« je povedal Jorge Lorenzo, ki je bil z Ducatijevim motociklom nazadnje zelo zadovoljen.

Tudi njegov bodoči ekipni tovariš Marquez ni skrival presenečenja: »Vse skupaj je prišlo kot velik šok. Opcij je bilo kar nekaj, s tem nismo računali. Seveda sem si vedno želel hitrega ekipnega tovariša, a tako hitrega… Šalo na stran, zanimivo bo spremljati, kako se bo privajal Hondinemu motociklu. Verjame pa, da bo zelo konkurenčen.« Zato pa je za zdaj brez ekipe ostal Dani Pedrosa, ki iz sezone v sezono težje najde stik z najhitrejšimi. A če so mnogi pričakovali, da bo napovedal slovo od dirkanja, je mali Španec vseeno tiho in le sem ter tja omeni sezono 2019: »Ne morem povedati nič natančnega. Odprtih je še nekaj opcij.« Drugi spet ugibajo, da bi že dirka v Barceloni lahko bila njegova zadnja za Hondo.

Danilo Petrucci pa se bo preselil na Lorenzov motocikel. Italijan je v zasebni ekipi z Ducatijevim materialom letos dobro opravil svoje delo. »Za zdaj se ni še nič spremenilo, dirkamo naprej, veselim se vsake nove dirke, ker vem, da se lahko uvrščamo med najboljših pet. Zares bom vse skupaj dojel šele po dirki v Valencii, ko bo konec sezone,« je še dodal Danilo Petrucci.

Valentino Rossi in Maverick Vinales še vedno lovita letošnjo prvo zmago, a Mugello je obema dal nekaj nove motivacije. »Mislim, da smo veliko bolje pripravljeni na to dirko, kot smo bili na prejšnje velike nagrade. Trdo delamo, razvijamo motocikel in rezultati se že poznajo. Kakšna dobra uvrstitev bi nam v tem trenutku prišla še kako prav,« pravi Valentino Rossi, ki je v Barceloni doslej zmagal desetkrat, od tega sedemkrat v kraljevem razredu, nazadnje leta 2016.