»Narobe je, da si upajo poskušati spraviti Turčijo na kolena zaradi pastorja,« je dejal Erdogan na političnem shodu v kraju Unye ob Črnem morju.

Trump odobril dvig carin na uvoz aluminija in jekla

»Ponovno pozivam vse tiste v Ameriki. Sram naj vas bodi, sram naj vas bodi. Skušate zamenjati svojega strateškega partnerja v Natu za duhovnika,« je dodal.

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek sporočil, da je odobril dvig carin na uvoz aluminija in jekla iz Turčije, da bi tako pritisnil na Ankaro, ki ima že tako gospodarske težave. Turška lira je v petek v primerjavi z dolarjem izgubila 16 odstotkov, poroča AFP.

ZDA imajo dolar, Turki pa Alaha

Erdogan je Turkom svetoval, naj ne zganjajo panike, saj če »imajo oni dolar, imamo mi Alaha«. Ob tem jim je še svetoval, naj iz solidarnosti poiščejo skrito zlatnino in tuje valute ter jih pretvorijo v turške lire.

Ameriške sankcije bi sicer lahko bile v veljavi od ponedeljka dalje.

Ameriškega pastorja Andrewa Brunsona v Turčiji obtožujejo podpore terorizmu, ZDA pa so zaradi tega proti Turčiji uvedle sankcije. Pogovori glede Brunsona ta teden so bili očitno neuspešni. Turčija sicer medtem od ZDA želi izročitev muslimanskega duhovnika Fethulaha Güllena, ki ga Erdogan krivi za neuspešen državni udar leta 2016.