Olimpija si je v prvi tekmi tretjega kroga kvalifikacij za ligo Evropa proti Helsinkom priigrala lepo prednost s 3:0. Ljubljančani so prikazali najboljšo predstavo v letošnji sezoni, a tekma bi se lahko razpletla tudi drugače, če bi gostje izkoristili dve izjemni priložnosti v prve pol ure igre. Razlika v kakovosti je bila očitna, saj je tržna vrednost ekipe Olimpije 9,3 milijona evrov, Helsinkov pa 4,4 milijona evrov. Junak tekme je bil hitronogi Abass Issah, ki je dosegel dva velemojstrska gola, enega pa je z enajstmetrovke dodal Kronaveter. Dober vtis je pokvarila izključitev Črnica, ko so Finci dihali na škrge in bi jim Ljubljančani lahko zabili še kakšen gol. Slabše izhodišče pa ima medtem po prvi tekmi Maribor, ki je po dobrem prvem polčasu (1:1) na gostovanju pri Rangers v nadaljevanju popustil, tako da so se Škoti veselili zmage s 3:1.

Zmago pokvarila izključitev Črnica

Olimpija je tekmo dočakala v karanteni v najbolj luksuznem hotelu v Ljubljani, petzvezdičnem Intercontinentalu, kjer jim ni manjkalo prav ničesar v pripravi na evropsko preizkušnjo. Predsednik Olimpije Milan Mandarić, ki je v včerajšnjem intervjuju za Slovensko tiskovno agencijo (STA) zatrdil, da se o prodaji kluba ni pogovarjal še z nikomer, se je pred tekmo v moralno oporo ekipi spustil ob rob igrišča, kjer je v družbi trenerja Aleksandra Linte pogledoval na zelenico, kjer so se nogometaši pri temperaturi 31 stopinj Celzija ogrevali za tekmo. Strokovni štab Olimpije, v katerem so kar štirje trenerji iz Srbije, je znova presenetil z začetno enajsterico, saj so bili na klopi igralci s potezo več (Suljić, Savić), medtem ko je bil edini klasični napadalec Vombergar na ogorčenje navijačev celo na tribuni.

Vstop Olimpije v tekmo je bil povsem zmeden, saj se je Helsinkom po seriji napak že v 30. sekundi ponudila priložnost tekme. Rešitelj je bil vratar Ivačič, ki je v velikem slogu dobil dvoboj z Gancem Mensahom, ki je prava kopija svojega rojaka Issaha v ljubljanskih vrstah. Olimpija je nato prevzela posest žoge, a bila brez konkretnega zaključka svojih napadov. Najopaznejši je bil odziv navijaške skupine Green Dragons, ki so se prvič postavili proti Mandariću, ko so začeli vzklikati »Milan, adijo« in vse skupaj podkrepili z napisom: »Oprostite mu, saj ne ve, kaj dela.« Ljubljančani so poskušali s streli od daleč, Avramovski je zadel vratnico, protinapad gostov pa je Mensah končal s strelom mimo gola. Ko je Olimpija izvedla prvo všečno akcijo, je v 38. minuti povedla. Gol je z izjemnim strelom dosegel Issah in si tako dvignil ceno pri menedžerjih in oglednikih klubov, ki so ga spremljali s tribune Vip. Gol je igralce Olimpije sprostil. Helsinki, ki s kar sedmimi tujci niso delovali prav nič finsko, so imeli veliko sreče v sodnikovem dodatku prvega polčasa. Ruski vratar Rudakov je ubranil strel Črnica, ostaja pa dvom, ali je bila žoga celo čez črto.

Olimpija je v drugem polčasu nadaljevala tam, kjer je sklenila prvega. Kapun je po naivnem prekršku gostov priigral enajstmetrovko, ki jo je v gol v v 50. minuti rutinirano spremenil Kronavater. Strel Kapuna je Nigerijec Obilur izbil s črte, po uri igre pa so bili Finci povsem nemočni. Za pravi šov je poskrbel Issah, ki je s preigravanjem zlomil hrbtenico igralcem v osrčju obrambe gostov in žogo s prefinjenim strelom poslal v mrežo. Olimpija je v zadnjih 20 minutah, potem ko sta bila zamenjana strelca golov Issah in Kronaveter, zaigrala brez klasičnega napadalca in branila visoko vodstvo, medtem ko so gostom pošle moči. Delo je soigralcem otežil Črnic, ki je bil v 83. minuti izključen po nepotrebnem ostrem prekršku.

»Dolgo smo čakali takšno zmago, ki je povsem zaslužena. Vesel sem, da nismo prejeli gola in igrali dobro. Ritem je bil visok, veliko je bilo priložnosti in golov, vtis je pokvarila le izključitev Črnica. Če bi hitro prejeli gol, bi šla tekma lahko v nepravo smer. Nato smo nadzorovali dogajanje. Posel še zdaleč ni opravljen. Issah je na najboljši možen način izkoristil priložnost, potem ko zaradi izključitve ni igral na treh tekmah v Evropi. Kljub visoki zmagi delo še ni končano,« je tekmo ocenil vidno zadovoljni trener Olimpije Aleksandar Linta.

»Zmaga 3:0 sploh ni bila lahka. Pokazali smo, da zmoremo in si zaslužimo več, kot smo iztržili doslej. Prvih pet minut smo odigrali preveč ležerno, glavni krivec pa sem jaz, a na srečo nismo prejeli gola. To nas je prebudilo in nato smo igrali mirno, disciplinirano in zadeli tri gole. Z novim sistemom, ko smo s štirih v zadnji vrsti prešli na tri igralce, smo zmedli tekmeca. Tako kot smo mi dali Fincem tri gole, jih lahko tudi oni nam. Težava bo umetna trava, a imeli bomo več prostora,« je povedal kapetan Olimpije Branko Ilič, ki je v bran vzel Gajića, ki so mu so gledalci žvižgali, ko je kot rezerva vstopil na igrišče.

Mariborčane pokopal drugi polčas

Vroče gostovanje pri moštvu Rangers na slovitem stadionu Ibrox bi se za Mariborčane težko začelo slabše. Gostitelji so namreč povedli že v šesti minuti, ko je Kent streljal po tleh, Handanović je njegov strel ubranil, a se je žoga odbila prav na nogo Morelosa, ki mu ni bilo težko zatresti prazne mreže. A gostov gol ni zmedel, dvigali so se skorajda iz minute v minuto in tehtnico počasi začeli nagibati na svojo stran. Prvo veliko priložnost so si prek Zahovića priigrali v 26. minuti, ko se je s sijajno obrambo izkazal domači vratar McGregor, ob drugi, četrt ure pozneje, pa je bil tudi ta povsem nemočen. S prekrasnim strelom po podaji Derviševića ga je takrat premagal Viler in tako kronal dober prvi polčas gostov.

Drugi polčas je imel zelo podoben začetek kot prvi, le da so Rangersi za zadetek potrebovali še minuto manj. Najprej je priložnost zapravil Coulibaly, ki je zadel le okvir vrat, že kmalu zatem pa je istega igralca v kazenskem prostoru nepravilno oviral Saša Ivković, zaradi česar je sodnik pokazal na belo točko, s katere je bil zanesljiv James Tavernier. Tudi nadaljevanje je bilo v znamenju gostiteljev, ki so kar pošteno oblegali vrata Maribora, zadeli pa še enkrat, v 86. minuti, ko je bil po predložku v kazenski prostor natančen Coulibaly. »V prvem polčasu smo nasprotnika dobro umirili, v drugem pa začeli slabo. Nasprotnik je z našimi napakami dobival energijo. Tretji gol je otežil naš položaj, a smo vseeno optimisti,« je po tekmi povedal trener Maribora Darko Milanič.