Nogometaši Olimpije in Maribora bodo drevi odigrali prvi tekmi tretjega kroga kvalifikacij za evropsko ligo. Ljubljančani bodo ob 20. uri v Stožicah začeli tekmo s finskimi prvaki Helsinki, ki premočno vodijo v državnem prvenstvu, saj imajo po 22 krogih deset točk prednosti pred zasledovalci. Pred Olimpijo je velik izziv, da doseže največji uspeh v zgodovini kluba. Doslej je to tretji krog kvalifikacij za ligo Evropa pred sedmimi leti, ko jo je izločila dunajska Austria, tudi po spornih sodniških odločitvah na škodo Ljubljančanov. Mariborčani bodo gostovali v Glasgowu na Škotskem, kjer bodo ob 20.45 na slovitem stadionu Inbrox začeli tekmo s slovitimi Rangersi, katerih zaščitni znak so bojevitost, čvrsta igra z veliko ritma in kakovost.

Brez stika s Filipom Valenčičem

Čeprav je trenutna forma Olimpije skromna, so v ljubljanskem taboru optimisti, da se lahko prebijejo v četrti, zadnji krog kvalifikacij za evropski ligo. »Takšne tekme so velik izziv in meni v veliko veselje. Upam, da tudi igralcem. Sem optimist, da lahko odigramo dobro in pridemo do ugodnega izida,« je povedal začasni trener Olimpije Aleksandar Linta. Ker je bil 15 let igralec in trener na Islandiji, dobro pozna skandinavsko miselnost.

Strokovni štab je temeljito preučil tekmeca, vendar niso vzpostavili nobenega stika s Slovencem Filipom Valenčičem, nekdanjim igralcem Olimpije, ki je član Helsinkov, kjer pa je v zadnjih tednih na stranskem tiru. Posebej so analizirali tekme Helsinkov v Evropi, kjer jih je v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov izločil beloruski Bate Borisov, potem ko je na povratni tekmi v Helsinkih zmagal z 2:1 (na prvi je bilo 0:0).

Največji aduti Helsinkov so moštvena igra, ekipni duh, delavnost, vztrajnost, organiziranost, disciplina in igra neposredno proti golu tekmeca. Linta več o tekmecu ni hotel govoriti, čeprav so vanj z vprašanji vrtali trije posebni poročevalci iz Finske. Odvrnil jim je, da se mora bolj kot s tekmecem ukvarjati s svojo ekipo, zato ni hotel po imenu izpostaviti nobenega igralca finskega moštva. Helsinki so skozi 22 tekem finskega prvenstva ujeli uigranost in formo, medtem ko je Olimpija v povsem drugačnem položaju, časa za uigravenje pa ni. Morda bo prednost za Olimpijo vročina v Sloveniji, ki je Finci niso vajeni.

Ker je Linta prepričan, da je vzročni primer dobre igre Olimpije njena predstava proti Celju v prvem polčasu, lahko v začetni enajsterici znova pričakujemo kopico vezistov brez klasičnega napadalca. To je sicer skregano z nogometno logiko za tekmo proti tako čvrstemu tekmecu, kot bodo Helsinki. Olimpija bi morala igrati s klasičnim napadalcem skakalcem, kot je Vombergar, še posebej, ker sta na bokih prodorna Savić in Suljić, da bi ga zasipala z uporabnimi žogami. »Vsi so nared. To so tekme, na katerih želi igrati vsak, saj gre za spektakel,« je Linta ogovoril na vprašanje Dnevnika, ali je v ekipi kdo poškodovan ali užaljen.

S Helsinki bo drugačna tekma kot z Vaaso

Vezist Nik Kapun je trenutno najbolj vroč igralec Olimpije. Strokovni štab mu je dal priložnost zgolj na treh tekmah, njegov izkupiček pa je sijajen s po dvema goloma in asistencama. »S svojo statistiko sem zadovoljen, a ne igra posameznik. Glede na moj profil mi zelo ustreza sedanji slog igre Olimpije z veliko posestjo žoge. Tako smo dominantni na igrišču, a potrebujemo še nekaj časa, da ga povsem osvojimo. Predvsem prejemamo preveč golov. Srčno si želim, da začnemo zabijati gole, zmagovati in zbirati točke v prvenstvu ter napredujemo v Evropi,« je izpostavil Nik Kapun. Lani ni igral, ko je Olimpija v prvem krogu kvalifikacij za ligo Evropa obe tekmi s Finsko Vaaso izgubila z 0:1. »S Helsinki pričakujem popolnoma drugačno tekmo, ker gre za drugačen slog igre. Vaasa je igrala z veliko posestjo žoge, mi pa smo bili boljši, a ker nismo dosegli gola, si nismo zaslužili napredovanja,« je dodal 24-letni Ljubljančan.

Linta, ki ima dveletno pogodbo za pomočnika, je priznal, da na ekipo vplivajo negotovost okrog glavnega trenerja in govorice ter ugibanja o prodaji Olimpije, kar bi pomenilo, da bi Milan Mandarić zapustil Ljubljano. »Igralce skušam zaščiti pred zunanjimi vplivi. S tem, kar se dogaja okrog kluba, se moramo spopasti. V tem ne bom iskal izgovorov. Če želimo zmagovati, moramo to izključiti,« je pojasnil Linta.

Maribor ima s Škoti dobre izkušnje

Sliši se dobro in nostalgično. Letvica za evropski uspeh v aktualni eri Maribora z Zlatkom Zahovićem in Darkom Milaničem se je premaknila v Glasgowu. Dvakrat. Prvič leta 2011 na Ibroxu, ko se je Maribor prvič uvrstil v evropsko ligo, drugič tri leta pozneje na Celtic parku, ko se je spet prebil v ligo prvakov. Ker sta še pred tem padla Hibernians in kasneje Aberdeen, Mariboru zgodovina s Škoti diši. Ampak nostalgija ni nekaj, na kar bi se zanašal trener Darko Milanič, ki je včeraj pred odhodom vseeno naredil izjemo: »Tam smo doživeli tisti prvi super evropski trenutek. Na Škotskem smo do zdaj z NK Maribor imeli lepe uspehe.« Vijoličasti vseeno dobro vedo, kaj pomeni povratek. Po Mariboru, ko je klub zaradi stečaja izpadel v četrto ligo, ni bilo Evrope do lani. Šest let. Saj se vidi že na spletni strani Rangersov: slišali boste rjoveti Ibrox!

Podcenjevanje lahko Mariborčani, ki so jih Rangersi leta 2003 sicer izločili v kvalifikacijah za ligo prvakov, takoj odmislijo. Za Stevena Gerrarda, ki je pri Rangersih dobil prvo člansko trenersko priložnost in jo izkoristil s solidno, ne pa prepričljivo izločitvijo makedonskega Škupija in Osijeka v Evropi, je Maribor klub za ligo prvakov. Ogledal si je obe lanski tekmi z Liverpoolom, ko je še treniral mladince, in ve, da je prišlo v Ljudskem vrtu do nekaterih sprememb. »Čaka nas težek izziv,« je posebej poudaril. Rangers so se povrhu okrepili z Borno Barišićem, kapetanom Osijeka.

Milanič je prepričan, da bodo Rangers jurišali, a se tudi celovito branili. Škoti pač radi pritisnejo, Maribor pa še raje čaka. Ker zaradi poškodb nista odpotovala ne Martin Milec ne Aleksander Rajčević, je šel poleg Denisa Klinarja, ki je debitiral pri zmagi nad Aluminijem, tudi Kassim Doumbia. Za vsak slučaj, če bo obramba preveč trpela.

Maribor bo predvsem pripravil način, kako priti domov s pozitivnim rezultatom. »Maribor bo moral biti evropski,« je izpostavil Milanič, medtem ko branilec Marko Šuler pričakuje, da bo odločitev padla v Mariboru. Ali »evropski Maribor« pomeni, da bo razpoloženi Jasmin Mešanović dobil večjo vlogo? »Ne delujem na tak način,« je Milanič pojasnil, da ves čas išče potrditve po celotnem kadru. V njem ima pa zgolj tri, ki so na Ibroxu pred sedmimi leti priborili prvo uvrstitev v evropsko ligo: Jasmina Handanovića, Mitjo Vilerja in Marcosa Tavaresa.