Tradicionalni 15. poletni festival Kamfest 2018, ki se začenja danes, bo razveseljeval Kamničane in obiskovalce do 19. avgusta. Z velikim koncertom ga bo na glavnem odru v Keršmančevem parku drevi odprla legendarna kamniška rock’n’roll skupina Arché, ki se po več kot desetih letih vrača na glasbene odre.

»Festival odpirajo mojstri godci kamniški, ki smo jih občudovali v devetdesetih letih in so se ponovno zbrali za Kamfestovih 15. Za nekoga zgolj nostalgija, za nekoga dobra glasba, zame pa predvsem dokaz, da kultura ni zgolj instant ideja, ki deluje na principu ponudbe in povpraševanja,« je poudaril vodja programske ekipe festivala Goran Završnik.

Mobilni oder

Osrednje prizorišče festivala bo tudi letos v Keršmančevem parku, kjer se bo dogajanje začenjalo ob 17. uri z Diversity in KUFR sejmom. Uro pozneje se bo nadaljevalo z otroškimi predstavami na otroškem odru in programom na glavnem odru, večerni program pa bodo sklenili na večernem odru, kjer se bo dogajanje začenjalo ob 21.30. Organizatorji so letos dosedanjim pridružili še mobilni oder, ki bo festival odpeljal tudi na 15 očem bolj skritih kotičkov občine: v nekdanjo upravno stavbo smodnišnice – dvorec Katzenberg, na vrt samostana Mekinje, v lapidarij gradu Zaprice, v Korobača, park Evropa, kavarno Veronika, Tunjice, Terme Snovik, tovarno Titan, Galerijo Dika, v parku na Duplici, Medobčinski muzej Kamnik… »Vsenaokrog bo odmevala glasba, ples, gledališče, razstave, astronomija,« poudarja Završnik in dodaja, da bodo nastopajoči prišli od vsepovsod, iz Italije, Nizozemske, Tunizije, Francije, Avstrije, Finske…

Opazovali bodo zvezde

Letošnji poudarki festivala so poleg mojstrov godcev Arche tudi Koala Voice, Avtomobili, Mrfy, tunizijski Ifriqiyya Electrique, J. D. Walter group, Širom in Janez Dovč, naštevajo organizatorji iz Kulturnega društva Priden možic. Goran Završnik ob tem poudarja, da je Kamfest od vsega začetka festival, ki povezuje, ki poudarja kulturo bivanja v našem mestu in širše. »Razmišljamo globalno, delamo lokalno. V tem vrstnem redu, ne obratno,« je jasen vodja programske ekipe, ki je trdno prepričan, »da časi, ki so, potrebujejo v roki knjigo, čopič, nalivno pero in dobro glasbo, ne pa pušk in internetnih hujskačev. Časi, ki so, ne potrebujejo prilivanja dizla na ogenj, potrebujejo jasno besedo, gib, masko, ki bo pokazala našo notranjost, ne pa prekrivala frustracije.«

Na vrtu samostana Mekinje bodo prišli na svoj račun ljubitelji filmov, na Katzenbergu bodo pripravili v sklopu Kamfestove šole tudi nekaj delavnic, na gradu Zaprice pa bodo astronomi organizirali javno opazovanje nočnega neba. Krepka večina prireditev je brezplačnih, vstopnino deset evrov bo treba odšteti le za peščico, vstopnice pa bo mogoče kupiti na vhodu na prizorišče. Program festivala je objavljen na spletni strani www.kamfest.org.