Ob temperaturah, ki lahko presežejo 30 stopinj Celzija, vodniki policijskih psov v Zürichu svoje patrulje trenutno izkoriščajo tudi za to, da lastnike štirinožcev opozarjajo, da se temperature pločnikov na soncu povzpnejo na najmanj 50 stopinj Celzija, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Prebivalstvo na posledice vročine za ljubljenčke policija opozarja tudi prek družbenih omrežij. Med drugim so na spletu izpostavili, da če se zdi pločnik vroč, ko nanj za pet sekund položimo roko, to pomeni, da je prevroč tudi za pasje tačke.

Večje pse je glede na napotke policije treba obuti, manjše pa nositi

Züriški policijski psi so sicer vajeni nositi čevlje, je povedal predstavnik policije. Včasih jih obujejo tudi zato, da jih zaščitijo pred razbitim steklom ali da preprečijo praske na avtomobilskih sedežih, ko iščejo mamila.

Za delovne živali skrbijo tudi drugod po Evropi. V belgijskem mestu Brugge so tako prejšnji teden zaradi vročine odločili, da bodo imeli vprežni konji med 14. in 17. uro prosto. Vseh 26 konj v Bruggeu bo lahko v času najvišjih temperatur počivalo vse do konca vročinskega vala.