Ko je že vse kazalo, da bo Matjaž Kopitar po treh letih znova prevzel slovensko hokejsko reprezentanco, je iz Los Angelesa sporočil, da funkcija selektorja ni združljiva z njegovim poslovnim izzivom v NHL. Kopitar bo odslej glavni skavt Los Angelesa za Evropo, vodstvo nekdanjih prvakov v NHL pa očetu globalnega hokejskega zvezdnika ni dalo soglasja za opravljanje selektorskih nalog v domovini.

Matjažu Kopitarju se ni obrestovalo, da se je dogovarjal za dve službi hkrati. Na koncu se je odločil za enostransko prekinitev načelnega dogovora s Hokejsko zvezo Slovenije, kar je v nehvaležen položaj spravilo generalnega sekretarja in prvega operativca Dejana Kontreca. Vodstvo zveze mora sredi poletja izbirati novega selektorja, kar ni preprosta naloga, saj si je večina primernih kandidatov že zagotovila delo v klubih. »Odkar je obstajal načelni dogovor s Kopitarjem, nismo iskali novih kandidatov. Tudi za Kopitarja je bila odločitev Los Angelesa presenetljiva. Menim, da bi obe funkciji lahko sovpadali. Zanj bi bila dodana vrednost, če bi bil hkrati selektor in skavt. Zdaj je zgodba končana. Če se bo le dalo, bomo iskali slovenskega selektorja. Tuji strokovnjak bi lahko opravljal vlogo svetovalca,« je razložil Dejan Kontrec, ki ni želel ugibati, kdaj bi lahko ustoličili novega selektorja.

Po košarici Kopitarja je prvi kandidat postal Ivo Jan, ki je večkrat priznal, da ga funkcija selektorja zanima, a ne za vsako ceno. V minuli zimi je v alpski ligi treniral italijanski klub Vipiteno, nedavno je bil pomočnik v članski reprezentanci, velja pa za umirjenega in analitičnega strokovnjaka. Včeraj nam je potrdil, da sta s Kontrecem že vzpostavila stik in se dogovorila za sestanek ob koncu tedna, ko se bo Jan vrnil v Ljubljano. Z Vipitenom ima veljavno pogodbo še za prihodnjo zimo, neuradno pa vodstvo kluba ne bi imelo zadržkov, če bi se odločil za prevzem slovenske vrste. Očitno se iz strokovnega štaba po dolgih letih poslavlja Nik Zupančič, medtem ko je dosedanji videoanalitik Aleš Burnik prevzel mlado reprezentanco. V hokejskih pogovorih se med resnejšimi kandidati za selektorja omenjata še dosedanji pomočnik Edo Terglav in Mitja Šivic, ki v zadnjih letih pridobivata trenerske izkušnje v Franciji.

»Vsi dobri trenerji imajo konec julija že zagotovljeno delo v klubih za prihodnjo sezono. To pomeni, da odločitev za selektorski položaj ne bo odvisna zgolj od trenerja, pač pa tudi od kluba, kar mi ne diši preveč. To ni optimalna rešitev, saj smo imeli s Kopitarjem zastavljen projekt za naslednja štiri leta,« je omenil Kontrec, ki je potrdil, da je članska reprezentanca že dobila novega trenerja vratarjev. Po osmih letih se poslavlja Gaber Glavič, sicer glavni trener na Jesenicah. Zamenjal ga bo nekdanji vratar Klemen Mohorič, ki deluje v ruski ligi.