Sinagoga iz Vilniusa je do druge svetovne vojne in nemške okupacije veljala za največjo in najpomembnejšo stavbo litovskega judovstva. Med vojno je bila sinagoga uničena, v sovjetskih časih pa so iz ruševin zgradili osnovno šolo. Zdaj so arheologi na tistem območju naleteli na bimo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Ne gre zgolj za arheološko najdbo. Gre za pomembno odkritje, ki bo prispevalo k razumevanju zgodovine litovskih Judov kot tudi ideologije nacionalsocializma in sovjetskega režima. To je dokaz, kako hitro se lahko vse uniči,« je povedala vodja litovske judovske skupnosti Faina Kuklianski.

Litva je bila med drugo svetovno vojno izmenično zasedena s strani Sovjetske zveze in nacistov. V času nemške okupacije med letoma 1941 in 1944 so nacisti in domači pomagači pobili več kot 90 odstotkov od 200.000 tam živečih Judov. Po koncu vojne je bila Litva ne po lastni želji do leta 1990 del Sovjetske zveze.

Na tem območju našli še več najdb

Arheologi preiskujejo območje, kjer je nekoč stala sinagoga, od leta 2011. Doslej so naleteli na zidne opeke, pečnice in nekatere ostanke judovske ritualne kopalnice. Mestna oblast želi do leta 2023, ko bo Vilnius praznoval 700. letnico ustanovitve, pripraviti razstavo vseh ostankov sinagoge.