Leta 1987 je moj stanovski kolega prinesel iz Kitajske kristale artemisinina. Z rentgensko analizo smo potrdili, da je organska molekula artemisinina precej preprosta, sestavljena iz 15 atomov ogljika, 5 atomov kisika in 22 atomov vodika – krajše zapisano v kemijski formuli, C15H22O

5. Če namreč na kristal posvetimo z rentgensko svetlobo, atomi v kristalu na poseben način uklonijo rentgensko svetlobo. Z računalniško obdelavo teh uklonov lahko pridobimo podatke, kako so atomi povezani v molekule in kakšna je razporeditev molekul v kristalu. Zdaj je to že povsem avtomatiziran proces. Molekula artemisinina je res enostavna, učinek zdravila je bil že dolgo znan iz tradicionalne kitajske medicine in zdravilo se pridobi iz sladkega pelina.

Kitajci so zelišče, ki spada v rod pelina in pehtrana – vendar ni grenko – že tisočletje uporabljali proti malariji, za znižanje povišane telesne temperature in kot protivnetno sredstvo. V zadnjem času mu pripisujejo tudi druge zdravilne lastnosti. Podobna je zgodba o aspirinu – acetilsalicilni kislini – s formulo C9H

8O4. Zdravilno učinkovino, salicilno kislino, je poznal že pred 2400 leti grški antični zdravnik z otoka Kos Hipokrat. Pridobili so jo iz vrbovega lubja in ima protibolečinsko, protivročinsko in protivnetno delovanje. Aspirin je danes najpogosteje uporabljeno zdravilo na svetu.

Prepričan sem, da bi sistematični pregled tradicionalnih ljudskih pristopov k zdravljenju različnih bolezni ob ustreznih znanstvenih raziskavah odkril še marsikatero enostavno in poceni zdravilo. Veseli pa me, da smo slovenski znanstveniki skoraj nehote javno objavili koristne podatke v svetovno zbirko kristalografskih podatkov o artemisininu.

Dr. Ivan Leban je upokojeni profesor kemije (@ivanleban)