V drugem krogu kvalifikacij za evropsko ligo sta Olimpija in Maribor v vlogi favoritov, medtem ko avtsajderja Rudar in Domžale upata na presenečenje.

Olimpija – Crusaders (Severna Irska), danes ob 20. uri

Olimpija se je po izpadu iz lige prvakov preselila v kvalifikacije za evropsko ligo, kjer je dobila tekmeca po meri, severnoirskega prvaka Crusaders. Čeprav Olimpija na vseh treh uradnih tekmah v letošnji sezoni sploh še ni dosegla gola, bo v vlogi favorita. Navijači počasi izgubljajo potrpljenje in včeraj so se v Stožicah pojavili grafiti proti predsedniku Milanu Mandariću in njegovemu svetovalcu Sebastijanu Cimerotiču. »Zelo si želimo prve zmage, ki bi nas zapeljala v pravo smer. Vse bomo naredili za zmago,« jedrnato napoveduje igralec Olimpije Stefan Savić. Trener Iliija Stolica, ki se mu stolček že pošteno trese, je temeljito preučil tekmeca, a je težko oceniti njegovo realno vrednost, saj je priprave na novo sezono začel kasneje kot Ljubljančani.

»Ni pomemben način, kako bomo dosegli gol, ampak zgolj, da ga dosežemo. Vsi smo zelo nestrpni v pričakovanju prvega gola. Proti Gorici smo ob porazu imeli 30 strelov na gol in zdaj je le še vprašanje trenutka, kdaj se nam bo odprlo in steklo v pravo smer. Ko bo prva žoga končala v mreži, se bodo stvari povsem obrnile v našo korist,« je odločen trener Olimpije Ilija Stolica, ki je včeraj znova zelo veliko goril in povedal zelo malo. O konkretnih imenih in učinku posameznih igralcev znova ni hotel govoriti, ker je nogomet ekipni šport. Kot vse kaže, bo vodja napada še pred nekaj dnevi že povsem odpisani Andrej Vombergar, saj je Abass Issah zaradi izključitve na prvi tekmi proti Qarabagu kaznovan s tremi tekmami prepovedi igranja. Razkril je le, da bodo igrali tisti, ki so z glavo, telesom in dušo povsem v Ljubljani in niso obremenjeni s prestopi.

»Naš cilj so zmage in lovorike, a ta pot ne bo enostavna, saj je veliko interesov, da ne bo enostavna. Mi se bomo na športen način borili proti vsemu temu. Ko bomo začeli zmagovati, bodo ljudje spoznali, da je naša pot prava,« je malo potarnal Stolica. Posebej je poudaril, da je sam sebi največji kritik, nato pa ni znal jasno razložiti, katere največje napake je naredil na minulih treh tekmah. Največkrat je omenil pomanjkanje športne sreče, delo na dolge proge in poudaril, da zgolj on odloča o igralcih, ki bodo trenirali z ekipo in jih bo poslal na igrišče. Naš namig: 1.

Čihura (Gruzija) – Maribor, danes ob 18. uri

Mariborčani vedo vse, kar morajo vedeti. Tako o Čihuri, željni preigravanja, kot o poletno vročem Tbilisiju, kjer temperatura začne padati pod trideset stopinj šele okoli osmih zvečer, ko bo po lokalnem času odigrana današnja tekma (ob 18. uri po slovenskem času). Čas za prilagoditev so si, kot je pred odhodom povedal Darko Milanič, vijoličasti »kupili« tako, da so v Gruzijo odpotovali že v torek in se vračajo šele v petek čez dan. Vse, da bi začetna forma – tri tekme, razlika v golih 8:0 – trajala čim dlje.

»Zelo pomembno bo imeti pravo zmagovalno miselnost, da bomo uresničili sprejeti dogovor. Domov moramo priti z dobrim rezultatom,« je napovedal Darko Milanič. Ni pozabil, da je Partizani kljub suverenemu napredovanju vijoličastih v Ljudskem vrtu resneje zapretil, Čihura pa ne samo tradicionalno preti, temveč tudi izloča v gosteh, kot je izkusil favorizirani Beitar Jeruzalem. Tudi Maribor je favorit. »Včasih ne moreš streti nasprotnika, ko želiš, zato bo potrebna potrpežljivost. Ne moreš biti vselej le napadalen, fantje pa odlično delajo, ko se moramo braniti,« dodaja Milanič.

Dva treninga je imel Milanič v Tbilisiju za sprejetje odločitve, kako sestaviti obrambo. Mesec dni bo manjkal Martin Milec, ki ga je v Velenju zamenjal Aleks Pihler, kdo bo nocoj zaigral na desni strani, kjer ni zdrave adekvatne rezerve, pa ni želel razkriti. So pa napovedi boljše za dvojec Marko Šuler in Aleksander Rajčević. »Težka tekma nas čaka. Gremo k precej dobri ekipi, ki ve, kaj hoče, kar so dokazali, ko so izločili Beitar. Ampak moramo se zavedati svojih kvalitet,« je povedal branilec Saša Ivković in dodal, da je cilj vseeno gol v gosteh. Naš namig: 0.

Rudar – Steaua (Romunija), danes ob 17.30

Velenjski Rudar bo Steauo iz Bukarešte pričakal pod vtisom visokega poraza proti Mariboru v državnem prvenstvu, ki je bil boljši s 5:0. Razlog za poraz trener Pušnik vidi v preveč ofenzivni taktiki. Če so bili njegovi varovanci razigrani proti prejšnjim evropskim tekmecem iz San Marina, ki so jih izločili s skupnim izidom kar 10:0, so ga prav napadalci tokrat pustili na cedilu. Rudarju se ne sme ponoviti zgodba s tekme proti Mariboru, ko so po drugem prejetem zadetku popolnoma padli in pobudo prepustili nasprotniku. Možnost za napredovanje bo tako odvisna od dobre obrambne igre in potrpežljivosti v napadu. Kot pravi 33-letni velenjski vratar Marko Pridigar: »Treba bo biti odločen, agresiven, zbran, odgovoren. Od prve do zadnje minute.« Čuvaj mreže tudi zatrjuje, da knapi še ne izobešajo bele zastave in upajo na presenečanje. Naš namig: 2.

Ufa (Rusija) – Domžale, danes ob 16. uri

Nogometaši Domžal so v 3700 kilometrov oddaljeno Ufo pripotovali v torek v večernih urah. Dvakratnim slovenskim prvakom je 12 ur dolga naporna pot nedvomno pobrala nekaj moči, ne pa tudi motivacije in želje, da pred povratno tekmo prihodnji teden iztržijo izid, s katerim bi ostali v igri za napredovanje. Proti v minuli sezoni šesti ekipi ruskega prvenstva bodo v vlogi avtsajderja, kar nekaj težav pa jim utegne povzročati tudi umetna podlaga na stadionu Neftjnik, ki sprejme nekaj več kot 15.000 gledalcev. »Umetna zelenica zna biti manjša oteževalna okoliščina, a se bo treba temu hitro prilagoditi in prikazati čim boljšo predstavo,« je pred odhodom na zahtevno gostovanje razmišljal trener Domžal Simon Rožman. Na roko jim ne bo šlo niti vreme, saj naj bi se temperature v času tekme gibale okoli 30 stopinj Celzija. Naš namig: 1.