V soteski reke Kokre se skozi najdaljšo slovensko vas vije cesta od meje z Avstrijo oziroma Jezerskega proti Preddvoru. Ovinkasta je in mestoma nepregledna, cestišče pa kar dobro popravljeno. Na njej boste na običajen dan srečali manj avtomobilov kot kolesarjev in motoristov. Žal je na tej cesti zopet ugasnilo življenje motorista in opozorila pred neprevidno vožnjo po takih cestah ne bodo odveč.

Nevarno srečevanje

Ker motoristi ljubijo panoramske vožnje in se radi izogibajo avtocestam, predstavnik za stike z javnostjo na PU Kranj Bojan Kos opozarja na odseke, kjer je velika verjetnost srečevanj z motoristi: od Podbrezij proti Ljubelju, od Preddvora proti Jezerskemu, cesta med Bledom in Bohinjem, Selška in Poljanska dolina, cesta na Sorico, od Jesenic proti Kranjski Gori, tudi Pokljuka je vse večkrat polna skupin motoristov, kjer gre v turistični sezoni seveda za večinoma tuje turiste. »Na Jezerskem to opažamo dlje časa, porast števila motoristov je občuten, čeprav točnih podatkov nimamo. Krajane zelo moti tudi hrup, ker mnogi motoristi predelujejo motorje ali odstranijo dušilce zvoka, in to je v naravnem okolju, kot je Jezersko, seveda zelo moteče,« trdi nepoklicni župan in turistični delavec na Jezerskem Jure Rebolj. Poudarja tudi, da je izboljšana cesta skozi dolino Kokre včasih preprosto preveč mamljiva za tiste, ki kljub ovinkom radi pritisnejo na plin, pri čemer lahko izgubijo nadzor nad motorjem, kar skoraj nujno vodi v nesrečo.

Dva mrtva letos

Dve smrtni žrtvi med motoristi je letos policija obravnavala prav na obremenjenih cestah proti Jezerskemu oziroma Bohinju, kar potrjuje umestnost opozoril na teh in drugih nevarnih odsekih. Na Jezerskem opozarjajo še, da tuji motoristi navadno ne vozijo prehitro in so »adrenalinske vožnje« bolj v domeni domačih, tudi mlajših voznikov motorjev, ki si dajo duška. Kot pravi župan Jure Rebolj, bi dirkališče za sproščanje tovrstnih izzivov v Sloveniji morda omililo tragične posledice, a ga ne premoremo. Zato so dirke, kot je bila tista za motoristom, ki je po avtocesti drvel z 221 kilometri na uro, pač stalnica prometa v motoristični sezoni.