»Upam, da bo vse lepo in srečno potekalo še naprej. Poskušal bom slediti in biti zraven,« so bile želje Primoža Rogliča pred prvo alpsko etape čez štiri pikantne prelaze. V Le Grand Bornand je pripeljal nasmejan, kot osmi. Tik za ubežniki, kot drugi v skupini z vsemi glavnimi hribolazci, in se v skupnem seštevku povzpel med deseterico. Sijajen dan za Zasavca! Tako kot Roglič je večina najboljših hribolazcev prvi dan gora in prvi dan po dnevu počitka vzela previdno in umirjeno. Danes sledi najtežja alpska preizkušnja od Albertvilla do smučarskega centra La Rosiere v Savojskih Alpah (1900 metrov), dolga le 109 kilometrov, a brez ravnine.

Ekipa Sky je nadzorovala potek in ni razkrila kart. Tudi poveljnik Chris Froome je miril svoje pomočnike. Niti niso pokazali želje po rumeni majici za Gerainta Thomasa. Noben tekmec ni na veliko kazal mišic. Primož Roglič in Steven Kruijswijk, ki ga Zasavec diplomatsko vedno omenja kot glavnega v ekipi, sta se modro skrivala tik za Skyevo posadko. »Za nas je bil to odličen dan, s Primožem sva dobro preživela prve klance. Pomembno se je bilo voziti spredaj. Ekipa je odlično delovala. Prihajata težja dneva, smo optimistični,« je povedal Steven Kruijswijk. Delni pokazatelj moči v gorah je bil zadnji prelaz dneva na La Colombiere, kjer je imelo v zadnjem kilometru težave nekaj kapetanov (Uran, Majka, Zakarin, Jungels, Mollema).

Previdnost glavnih hribolazcev so izkoristili ubežniki z Julianom Alaphilippom in vodjo rumene karavane Gregom Van Avermaetom. »Čakal sem ekipo Sky, da se pripeljejo od zadaj, a jih ni bilo. To je bilo največ, kar sem lahko naredil te dni.« Olimpijski zmagovalec bo v rumeni prespal tudi prvi dan v Alpah. Osem dni. Poskočni 26-letni Alaphilippe je možnost za prvo etapno zmago na Touru na Mur de Bretagne zapravil, danes se mu je uresničilo in tudi Franciji je privozil prvo zmago na letošnjem Touru. Za belgijsko ekipo je že tretja etapna zmaga. Tudi Kristijan Koren je kljub hudim bolečinam v gležnju, posledicam padca na Roubaixu, zmogel do cilja in etapo končal na 140. mestu (+27:50).

Prvi dan Alp je bil poseben tudi za žensko kolesarstvo – za že tradicionalno La Corse, enodnevni Tour na skrajšani trasi. Urša Pintar (18.) in mlada Urška Žigart (27.) sta lepo predstavili BTC City Ljubljana. »Dva dni po Giru so bile noge dobro načete, a sem do prelaza Col de Romme uspela slediti najboljšim, potem sem jih še nekaj ujela nazaj,« je opisala Urša Pintar, v cilju pet minut za Nizozemko Annemiek Van Vleuten, tudi zmagovalko Gira Rosa.