Po slovaškem Trenčinu in finski Vassi je bil v tretji sezoni zapored tudi azerbajdžanski prvak Qarabag previsoka ovira za neugirane nogometaše Olimpije na uvodu evropske poti. Vsi trije nasprotniki so bili premagljivi, a Ljubljančani pred vsako sezono naredijo preveč kadrovskih premikov tako med igralci kot trenerji, da bi na mednarodni sceni lahko odigrali vidnejšo vlogo. V oči bode neslavna statistika, da Olimpija na evropskih preizkušnjah ni zabila zadetka že na četrti tekmi v nizu.

Qarabag tako v Ljubljani kot v Bakuju še zdaleč ni prikazal dovršene igre iz minule sezone, ko je v skupinskem delu lige prvakov dvakrat remiziral z Atleticom iz Madrida. Neprepričljivim azerbajdžanskim prvakom je za napredovanje zadostoval zadetek iz Stožic, ko se je žoga v gneči pred ljubljanskimi vrati skotalila za golovo črto. Olimpija si je sama kriva, da ni znala kaznovati bledega Qarabaga, saj si na obeh tekmah ni pripravila niti enega resnega strela, da bi vsaj zadišalo po presenečenju. Potem ko je uprava kluba razrešila uspešnega, a obenem kljubovalnega trenerja Igorja Bišćana, so Ljubljano zapustili tudi udarni aduti šampionske zasedbe (Čanađija, Alves, Apau, Uremović…), ki je osvojila dvojno krono. Njihove zamenjave (Gajić, Putinčanin, Avramovski…) po nobenih kriterijih niso na enakovredni ravni, taktične poteze novega trenerja Ilije Stolice pa niso imele učinka, da bi Olimpija še vedno sanjala o senzacionalni uvrstitvi v ligo prvakov.

Ljubljančani so izpadli neresno, ker so se na mednarodnem odru predstavili praktično brez pravih napadalcev. Predsednik Milan Mandarić je strelca odločilnega gola na zadnjem derbiju v Mariboru za naslov prvaka Andreja Vombergarja odslovil kar prek medijev, Abass Issah je prav tako pri izhodnih vratih, Andrija Kaludjerović pa ne spada med udarne adute trenerja Stolice. Mladi srbski trener je prepričan, da bi si Olimpija zaslužila več kot izpad v prvem krogu kvalifikacij za ligo prvakov, vendar brez doseženega gola ni bila zrela za napredovanje. Moštvo je imelo tudi na drugi uradni tekmi zapovrstjo težave z obnašanjem, saj je rdeči karton po Issahu prejel štoper Marko Gajić. Igralci so Baku zapustili sklonjenih glav, razočaranja ni mogel skriti niti vodilni funkcionar Mandarić, ki so se mu znova porušili evropski načrti z Olimpijo. »Ne gre in ne gre nam. Med tekmo sem imel občutek, da želimo igrati na remi brez golov,« je Milan Mandarić ugotovil pred odhodom iz Azerbajdžana.

Slovenski prvaki imajo srečo, da je Uefa spremenila tekmovalni sistem in poražencem prvega kroga kvalifikacij za ligo prvakov omogočila nadaljevanje mednarodne zgodbe v kvalifikacijah za evropsko ligo. Olimpija se bo prihodnji četrtek pomerila s severnoirskim polprofesionalnim moštvom Crusaders, ki je proti Ludogorcu doživel brodolom in na dveh tekmah prejel kar devet zadetkov.