V Sloveniji ustanovljena družba Yildiz Entegre Adria je del turške družbe Yildiz Entegre, ki se ukvarja s proizvodnjo izdelkov iz lesa in dnevno v svojih sedmih proizvodnih obratih v Turčiji, Romuniji in ZDA proizvede 10.500 kubičnih metrov različnih plošč.

Yildiz Entegre je del koncerna Yildizlar Yatirim Holding, ki se v Turčiji ukvarja z naložbami v različna področja, kot so lesni proizvodi, gnojila, jeklo, pomorski promet, upravljanje pristanišč in gradbeništvo.

Kot so nedavno sporočili iz družbe Yildiz Entegre Adria, je Yildiz Entegre z nakupom poslovne celote Lesne tovarne ivernih plošč (Lesne TIP) Otiški Vrh okrepil svojo prisotnost na evropskem trgu, koroška tovarna pa bo svojo dejavnost izdelovanja ivernih plošč nadaljevala pod imenom Yildiz Entegre Adria.

Proizvodnja se bo pričela prihodnje leto

»Zagon proizvodnje načrtujemo spomladi prihodnje leto, predvidoma marca ali aprila,« je za STA danes povedala vodja kadrovske službe v družbi Yildiz Entegre Adria Barbara Gašper. V družbi so doslej zaposlili 20 delavcev, med katerimi je tudi nekaj nekdaj zaposlenih v tovarni.

V družbi napovedujejo, da bodo po modernizaciji tovarne, ki že poteka, letne zmogljivosti proizvodnje dosegle 490.000 kubičnih metrov. Vrednost vlaganj ocenjujejo na 45 milijonov evrov, po obnovi tovarne in povečanju zmogljivosti pa bo v tovarni zaposlenih do 300 ljudi.

Turški kupci so za tovarno, ki se je v okviru stečajnega postopka Lesne TIP prodajala po izhodiščni ceni 5,5 milijona evrov, ponudili in plačali 7,5 milijona evrov. Še pred nakupom tovarne pa so septembra lani od finančne družbe Heta za dva milijona evrov kupili tudi osrednji stroj tovarne, 200 metrov dolgo kontinuirano stiskalnico, za katero že načrtujejo obsežen remont.

Stečajni postopek Lesne TIP, ki se je začel 23. marca 2016, se medtem bliža koncu. V stečajni masi je še nekaj manjšega premoženja.