Pri Paypalu, priljubljenem sistemu za plačevanje prek spleta, ki nadomešča plačevanje s kreditno kartico, so bili o smrti stranke Lindsay Durdle obveščeni, a so ji vseeno poslali obvestilo, da njena smrt krši njihova pravila.

Howard Durdle, mož pokojne Lindsay Durdle, je spletnemu plačilnemu sistemu posredoval kopije certifikata o smrti, ženine oporoke in svoje osebne izkaznice. Kljub storjenemu je pokojnica kasneje po pošti prejela pismo, v katerem je pisalo, da podjetju PayPal dolguje 3200 funtov (kar je približno 3600 evrov). Zapisali so še, da so prejeli obvestilo o njeni smrti, zaradi katere pa so kršena pravila uporabe plačilnega sistema, s katerimi se uporabnik strinja ob ustvarjanju profila.

Računalniški hrošč, slaba predloga ali človeška napaka?

Podjetje se je po dogodku soprogu pokojne sicer že opravičilo in dejanje označilo za »neobčutljivo«. Začeli so tudi preiskavo, v kateri ugotavljajo, kako je prišlo do tega, da so sporočilo sploh poslali.

Durdle je za BBC povedal, da mu je eden od zaposlenih pri PayPalu povedal, da za dogodek obstajajo trije možni scenariji, in sicer: da je napako povzročil računalniški hrošč, da je šlo za slabo predlogo sporočila ali pa za človeško napako. Zagotovili so, da bodo zadevo preučili.

Howard Durdle je o dogodku obvestil medije, saj je želel organizacije opozoriti, koliko nelagodja lahko povzročijo avtomatizirana sporočila, še poroča BBC.