»Tudi v Celju želimo zgraditi parkirno infrastrukturo, ki bo spodbujala alternativne trajnostne načine nadaljevanja poti s kolesom,« so v sporočilu zapisali na Mestni občini Celje. Projekt predvideva izgradnjo 35 parkirnih mest za avtomobile (tri parkirna mesta bodo namenjena invalidom, štiri pa voznikom električnih avtomobilov), štiri parkirišča za motorna kolesa, 16 stojal za navadna kolesa in plato s stojali za deset električnih koles. Slednje bodo lahko uporabniki vrnili na vseh 18 postajah sistema izposoje koles v mestu. Ko bo vzpostavljen sistem javne izposoje koles tudi v sosednjih občinah, pa bodo lahko kolesa vrnili tudi tam.

V neposredni bližini P+R bodo postavili še servisno stojalo za nujna popravila koles. Zgradili bodo tudi varovano pokrito kolesarnico za pet koles, saj tako določajo smernice za izgradnjo parkirišč tipa P+R. Predvidenih je tudi osem parkirnih mest za avtodome z vso potrebno opremo. Za avtodome se je ta lokacija, kot so za STA pojasnili na občini, izkazala kot najprimernejša. Kot poudarjajo na občini, bodo s projektom P+R - vlogo zanj so oddali na podlagi povabila Združenja Mestnih občin Slovenije - reaktivirali opuščeno in premalo izkoriščeno površino, kar je eden glavnih pogojev za sofinanciranje iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN) je reaktivacija opuščene in premalo izkoriščene površine, ki bi ga z gradnjo P+R občina izpolnila.

Ohranili bodo vsa drevesa

Uvoz oz. izvoz na parkirišče bo ostal na istem mestu, kot je sedaj. Ohranili bodo vsa drevesa, ki rastejo vzdolž brežine Savinje, in zasadili še nov, enojni drevored. »Sistem parkiraj avto in prestopi na kolo ima veliko prednosti. Voznikom omogoča, da cenovno ugodno parkirajo avtomobil in pot do želenega cilja, torej do službe, muzejev, tržnice, turističnih znamenitosti, gostilne ali javnih ustanov nadaljujejo s kolesom. Na tak način se v mestu zmanjša promet in s tem zagotovi boljši zrak. Manj je tudi hrupa,« v sporočilu za javnost navajajo na celjski občini, kjer dodajajo, da je območje za uporabnike tudi zelo privlačno, »saj bodo imeli pogled na Stari grad Celje«.

Na občini sicer, kot so povedali, nimajo podatka, koliko je v Celju »vozačev«, ki se v službo pripeljejo od drugod, pravijo pa, da je "v Celju 27.000 delovnih mest in mnogi se na delo vozijo iz drugih občin". Mestni občini Celje je sicer v okviru mehanizma CTN v finančni perspektivi 2014-2020 na voljo 12,4 milijona evrov evropskih sredstev, ki jih v letošnjem letu začenja črpati za različne projekte.