Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so še sporočili, da sta bila otroška kardiologa - eden prihaja s Hrvaške, drugi iz ZDA - na oddelku, seznanjata se z opremo in s procesi dela, v katere se tudi vključujeta.

Ko bodo v veljavo stopile dopolnitve zakona o zdravniški službi, o katerih bo DZ na izredni seji odločal v torek, bodo v UKC lahko uredili pogodbene obveznosti z zdravnikoma. »Tako bomo imeli zagotovljeno vsakodnevno delo pediatričnega kardiologa na bolnišničnem oddelku in stalno pripravljenost pediatra kardiologa. Eden pediater kardiolog izvaja tudi invazivno diagnostiko, eden od njiju tudi fetalni ultrazvok,« so zapisali.

Sicer pa so v UKC imeli tudi čez vikend zagotovljeno stalno pripravljenost pediatra kardiologa. V tem času je bilo nekaj klicev in za vse te je bilo ustrezno poskrbljeno. Tudi za naprej je zagotovljena stalna pripravljenost pediatra kardiologa. Danes je prišlo nekaj bolnikov na ambulantni pregled, preglede je opravil domač pediater kardiolog, ki je bil v preteklosti del kardiokirurške ekipe.

Ambulante ta teden zaprte

V tem tednu so sicer ambulante odpovedane, saj je treba glede na nova dejstva narediti nove urnike ambulantnih pregledov. Starši pa bodo prejeli obvestilo o novem datumu pregleda. Ambulanta za srčne spodbujevalnike dela kot doslej. Starši se lahko z vprašanji še vedno obrnejo na info.kardio@kclj.si, so še sporočili iz UKC.

Konec prejšnjega tedna se je namreč na pediatrični kliniki izteklo službovanje še dvema od treh domačih kardiologov, ki so dali odpoved v maju. Zaradi kadrovske stiske na tem oddelku in pomanjkanja otroških kardiologov na širšem prostoru je vlada v odhajanju pripravila predlog dopolnil zakona o zdravniški službi, s katerimi bi olajšali zaposlitve strokovnjakov iz držav zunaj EU.