Drevi bosta na mundialu v Rusiji znana še zadnja potnika med najboljše štiri reprezentance na svetu. Na dvoboju med Švedsko in Anglijo vloga favorita pripada Angležem, ki jim je v osmini finala proti Kolumbijcem prvič v zgodovini uspelo zmagati po enajstmetrovkah na svetovnem prvenstvu. V večerni tekmi med domačini Rusi in našimi sosedi Hrvati bodo v prednosti izbranci Zlatka Dalića, a tudi ruski nogometaši so po zmagi nad Španijo zelo samozavestni.

Švedska – Anglija, danes ob 16. uri (Samara)

Ekipi sta se na svetovnem prvenstvu nazadnje srečali pred dvanajstimi leti v Nemčiji, ko sta se razšli z neodločenim rezultatom 2:2. Podobno je bilo tudi štiri leta prej na Japonskem, kjer sta se mreži obeh nasprotnikov zatresli po enkrat. Švedi so se po zmagi nad razglašenimi Švicarji prvič po dvaindvajsetih letih prebili v četrtfinale in se ne nameravajo ustaviti. Vrhunsko organizirana ekipa, ki je na tem prvenstvu prejela le dva gola, bo predstavljala trd oreh za angleške napadalce. Obrambi Skandinavcev poveljuje 33-letni kapetan Andreas Granqvist. Branilec ruskega Krasnodarja se bo lahko povsem posvetil današnji tekmi, saj je njegova žena včeraj rodila drugo hčerko. Ponosni očka je na tem prvenstvu z dvema goloma najboljši strelec Švedske, proti Angležem pa se bo boril z najboljšim strelcem celotnega tekmovanja. Anglež Harry Kane je v Rusiji dosegel že šest golov (od tega tri iz kazenskih strelov) in bo tudi tokrat glavna nevarnost za vratarja Švedske Robina Olsena. Angležem je proti Kolumbiji vendarle uspelo zmagati v loteriji enajstmetrovk na SP, zato gredo v tekmo proti Švedom polni samozavesti, a tudi s spoštovanjem do tekmeca. Selektor treh levov Gareth Southgate opozarja: »Švedi so izjemna ekipa z jasno identiteto in odličnimi rezultati. Čeprav nimajo žoge veliko v svoji posesti, to ne vpliva na izide njihovih tekem. Zelo težko je doseči zadetek proti njim, zato bomo morali biti na res visoki ravni, če bomo želeli zmagati.« Nekdanji reprezentant Anglije bo na igrišče poslal rahlo načeta Walkerja in Allija, pri Švedih pa bo zaradi kartonov manjkal branilec Mikael Lustig. Tekmo bo sodil Nizozemec Björn Kuipers. Verjetni postavi – Švedska: Olsen, Krafth, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson, Claesson, Larsson, Ekdal, Forsberg, Toivonen, Berg. Anglija: Pickford, Walker, Stones, Maguire, Trippier, Alli, Henderson, Lingard, Rose, Sterling, Kane. Naš namig: 2

Rusija – Hrvaška, danes ob 20. uri (Soči)

Domača reprezentanca je že z uvrstitvijo med najboljših osem ekip tekmovanja presegla pričakovanja. Zbornaja komanda, ki je bila pred začetkom turnirja najslabše uvrščena ekipa Fifine lestvice, je v osmini finala proti Špancem z obrambno taktiko povsem onemogočila nekdanje svetovne prvake. Tudi proti Hrvatom niso v vlogi favorita, zato v tekmo vstopajo sproščeni in na krilih evforije domačih navijačev. Kot je dejal eden izmed nosilcev ruske igre na sredini igrišča Aleksandr Golovin, bodo proti Hrvaški zaigrali nekoliko drugače: »Španija igra specifičen nogomet, zato je bilo neprestano branjenje proti njim edina možna izbira. Proti Hrvatom bomo igrali manj defenzivno, napadli jih bomo z vso svojo kvaliteto. To ne pomeni, da so Hrvati slabši od Špancev, le drugačen stil igre gojijo. Ne potrebujejo ves čas posesti žoge, da si ustvarjajo priložnosti.« Kockasti so po zmagi nad Dansko po loteriji enajstmetrovk po zaslugi vratarja Subašića odločeni, da vsaj ponovijo rezultat iz leta 1998 (v Franciji so osvojili tretje mesto). Najtežja psihična ovira – zmaga na prvi tekmi na izpadanje – je premagana, zato so izbranci selektorja Dalića pripravljeni na spopad z Rusi. Veliko bo odvisno od obeh zvezdnikov na sredini igrišča: Ivana Rakitića in Luke Modrića, ki je na zadnji tekmi skoraj postal tragični junak z zgrešeno enajstmetrovko v podaljšku. A kapetan ognjenih je svojo trdnost dokazal z uspešno izvedenim kazenskim strelom v kasnejši loteriji. Želi si, da bi se hrvaška pravljica na mundialu nadaljevala: » Rusi so zelo neugoden nasprotnik. So dobro organizirani in veliko tečejo. Ob tem bodo imeli na svoji strani še navijače. Čaka nas težka tekma, a če želim uresničiti svoje sanje – dvigniti pokal kot hrvaški kapetan – moramo zmagati.« Pri Rusih bo na klopi tekmo začel Žirkov, postava Hrvaške pa bo popolna. Naš namig: 2.