Svetovno prvenstvo v Rusiji se bo nadaljevalo brez južnoameriških predstavnikov, saj sta se danes od tekmovanja poslovili še edini ekipi s te celine, Urugvaj in Brazilija. Francoski nogometaši ostajajo strup za južnoameriške reprezentance. Potem ko so na tem mundialu premagali Peru in Argentino, jim v četrtfinalu v Nižnem Novgorodu ni bil kos niti Urugvaj. Čeprav so na svetovnih prvenstvih danes proti ekipam z zelene celine ostali neporaženi še desetič zapovrstjo in se tako izenačili z Italijo, pa so proti nebeško modrim zmago na svetovnih prvenstvih dosegli šele v četrtem poskusu. Uspeh svetovnih prvakov iz leta 1998 je bil več kot zaslužen, saj tekmec ob pomanjkanju želje in borbenosti ni predstavljal resnejše nevarnosti za njihova vrata.

Moštvu selektorja Oscarja Tabareza se je še kako poznala odsotnost zvezdnika in strelca njihovih zadnjih treh golov na turnirju v Rusiji Edisona Cavanija, ki je tekmo izpustil zaradi poškodbe mečne mišice. Francoski branilci so se tako lahko osredotočili predvsem na Luisa Suareza, ki je bil večji del tekme povsem odrezan od soigralcev. Ostrostrelec Barcelone je bil brez dotika žoge v nasprotnikovem kazenskem prostoru, prav tako pa proti nasprotnikovem golu ni sprožil niti enega strela.

Čeprav lahkega dela proti trdni obrambi Urugvaja niso imeli niti Francozi, pa so ti v nasprotju s tekmecem izkoristili svoje priložnosti. Prvega od dveh golov je v zaključku prvega polčasa z glavo dosegel branilec Rafael Varane, zmago galskih petelinov pa je v 61. minuti potrdil Antoine Griezmann. Član Atletica iz Madrida je 23. reprezentančni zadetek dosegel s strelom od daleč. Pri tem je imel ogromno pomoč nasprotnikovega vratarja Fernanda Muslere, ki je napravil začetniško napako in žogo nespretno odbil v lasten gol.

»Urugvaj je zelo trdoživ nasprotnik, ki me spominja na moj klub Atletico, kjer vsi trdo garajo tako v napadu kot obrambi. Obožujem urugvajsko kulturo in Urugvajce, do njih gojim veliko spoštovanje,« je po tekmi dejal Antoine Griezmann, ki je v svojo statistiko poleg zadetka vpisal tudi asistenco. Da Francoz goji posebne simpatije do Urugvaja, je sicer dokazal že med samim dvobojem, saj svojega zadetka ni proslavil. »Igral sem proti številnim prijateljem. Tudi zavoljo spoštovanja do njih se mi ni zdelo primerno proslavljati,« je še dejal 27-letnik.

»Seveda je poraz grenak, a moramo iti dalje. Na tem prvenstvu je bilo kar nekaj elitnih reprezentanc, ki so se poslovile predčasno. Svojim igralcem seme po tekmi dejal, da so lahko zelo ponosni na doseženo. Sam jim ne morem ničesar očitati,« pa je zatrdil urugvajski selektor Oscar Tabarez. O napaki vratarja pa je pripomnil: »Videli smo, da zadetek ni bil običajen. Kljub temu je bil Muslera vse do zdaj pomemben steber naše izbrane vrste.«

Za manjšo senzacijo so na drugi polfinalni tekmi večera v Kazanu poskrbeli nogometaši Belgije, ki so premagali nemara celo prve favorite za končno zmago v Rusiji Brazilce. Rdeči vragi so bili boljši z 2:1, potem ko sta zanje zadela Fernandinho, ki je zatresel lastno mrežo, in Kevin de Bruyne. Pri petkratnih svetovnih prvakih je bil v 76. minuti uspešen Renato Augusto.

Za Belgijo je to po letu 1986 druga uvrstitev v polfinale svetovnih prvenstev, medtem ko so na drugi strani Brazilci v svojem sedmem zaporednem četrtfinalu še tretjič ostali praznih rok.

Podrobnosti o izločilnih tekmah tukaj.