Kylin Prime Group je danes na Banko Slovenije vložil zahtevo za izdajo dovoljenja za pridobitev kvalificiranega deleža v hranilnici, in sicer za delež v kapitalu in glasovalnih pravicah, ki je enak ali večji od 50 odstotkov, so sporočili iz družbe.

Kylin Prime Group je kot globalni investitor »Slovenijo prepoznal kot dolgoročno investicijsko priložnost« in ocenil, da se Lon z njegovo podporo in ob stabilnem lastništvu lahko razvije »v tehnološko napredno finančno institucijo«.

Kot strateški vlagatelj želi postati dolgoročni strateški lastnik Lona, glavni cilj prvih nekaj let po pridobitvi kvalificiranega deleža pa bo povečanje tržnega deleža Hranilnice Lon na področju njene osnovne dejavnosti, so še zapisali.

Lon, ki od spomladi čaka na dovoljenje, da se preoblikuje iz hranilnice v banko, je predlani izvedel dokapitalizacijo, s katero je prag nad pet odstotkov delnic doseglo šest delničarjev. Nato je v maju izvedel novo dokapitalizacijo, s katero se je v njegovo lastniško strukturo vključil irski sklad.

Dokapitalizacijo izpodbija podjetje Siri Investicije

Zadnjo dokapitalizacijo izpodbija podjetje Siri Investicije, ki ima v lasti deset odstotkov delnic Lona in je del skupine delničarjev pod vodstvom Sergeja Racmana. Ta z delničarko Lona, družbo Alea Iacta, predlaga, naj delničarji na redni letni skupščini v ponedeljek za nadzornika imenujejo Franca Žmavca.

Na skupščini v začetku maja so delničarji za nadzornika na mesto Srečka Kende, ki je v začetku marca s tega položaja odstopil, in na predlog družbe Siri Investicije potrdili Miho Šlambergerja. Še eno mesto pa se je izpraznilo konec aprila, ko je odstopil Janez Jelovšek.

Skupščina se bo v ponedeljek seznanila, da je lani bilančna izguba znašala 2,53 milijona evrov, da bo ostala nepokrita in da se bo prenesla v naslednje leto. Lon je v izgubo pahnila oslabitev zaradi gradnje poslovne stavbe, brez te je ustvaril 146.000 dobička iz poslovanja.

V prvem letošnjem četrtletju je Lon ustvaril čisti dobiček iz poslovanja v višini 270.000 evrov, kar predstavlja več kot polovico za letos načrtovanega. Čisti prihodki so se v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali za skoraj osem odstotkov.

Kylin Prime Group je aktiven na področju upravljanja skladov in drugega premoženja, priložnosti za investiranje pa išče predvsem na področju novih tehnologij in inovacij. Gre za družbo iz irskega sklada Kylin Prime Fund, ki naj bi upravljal s sredstvi azijskih vlagateljev.