Hranilnica je predlani izvedla dokapitalizacijo, s katero je prag nad pet odstotkov delnic doseglo šest delničarjev. A septembra lani je prejela odredbo Banke Slovenije, da mora do sredine letošnjega leta izvesti novo dokapitalizacijo. »Pretekle dokapitalizacije niso zagotovile dovolj kapitala,« je uprava zapisala v lanskoletnem poročilu, pomanjkanje kapitala pa pomembno vpliva predvsem na poslovanje s strankami. Zato je uprava lani predlagala dokapitalizacijo v višini šestih milijonov evrov, a so delničarji potrdili polovično.

Vstopili bodo tudi na področje fintech storitev in digitalizacije

Letos bo tako Lon poslovanje »organiziral na način plasiranja razpoložljivih sredstev v naložbe, ki bodo zagotavljale ustrezen donos ob nizki porabi kapitala«. S povezovanjem s poslovnimi partnerji pa bo vstopil tudi na področje fintech storitev in digitalizacije, je napovedalo vodstvo. V Lonu trenutno poteka dokapitalizacija, ki je javno »ne morejo komentirati«. Po pisanju nekaterih časnikov naj bi obstoječi delničarji vpisali polovico ponujenih delnic, za preostanek pa naj bi se zanimal Petrol, ki po nakupu podjetja MBills ne skriva ambicij za vstop na bančni trg.

Predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik je namreč na nedavni skupščini potrdil, da družbo zanima morebiten nakup banke, s čimer bi širil ponudbo finančnih oz. plačilnih storitev. Tako naj bi Petrol v Lonu po neuradnih navedbah nekaterih časnikov ravno sedaj začel skrbni pregled.

Lastniki Lona bodo na torkovi skupščini odločali o zahtevi družbe Alea Iacta, ki je največja posamična lastnica Lona, naj revizorska družba Baker Tilly Evidas preveri Lonovo poslovanje z bitcoini, gradnjo poslovne stavbe in lanskoletno poslovanje s stroškovnega vidika. Po odstopu predsednika nadzornega sveta Srečka Kende se na skupščini obeta tudi razprava o prevetritvi nadzornikov. Delničar Otmar Zorn predlaga, naj se na izpraznjeno mesto imenuje Peter Ribarič, družba Siri Investicije pa za novega člana predlaga Miho Šlambergerja.

Alea Iacta pa predlaga odpoklic sedanjega predsednika nadzornega sveta Janka Medje in člana Roberta Lična ter imenovanje Igorja Žibrika ter Franca Žmavca, in sicer zato, ker nadzorniki po izrečeni nezaupnici predsedniku uprave Jaki Vadnjalu niso ukrepali. Ti v poslovnem poročilu za lani navajajo, da so presojo utemeljenosti nezaupnice začeli takoj, a da ta lani še ni bila zaključena.

Utemeljenost nezaupnice naj bi potrdila Banka Slovenije

Po navedbah Alee Iacte, ki jo vodi direktor Sergej Racman, je utemeljenost nezaupnice potrdila Banka Slovenije, ki je Lonu sredi januarja odredila takojšnje prenehanje prodaje kriptožetonov bitcoin na njegovih bankomatih. Tako Alea Iacta delničarjem na skupščini predlaga sklep, naj revizor preveri, ali je Lon z bitcoini posloval skladno s predpisi, to pa naj preveri tudi za poslovanje na drugih področjih. Ker večina oblikovanih oslabitev izhaja iz slabitve naložbe v poslovno stavbo na Žanovi ulici v Kranju, družba predlaga še, naj revizor glede na visoko ceno gradnje prevetri tudi izvedbo te naložbe.

Lon, ki je predlani ustvaril 14.000 evrov čistega dobička, je lani ustvaril 2,5 milijona evrov čiste izgube. Brez upoštevanja oslabitve poslovne stavbe je dobiček iz poslovanja lani znašal 146.000 evrov. Bilančna vsota se je lani povečala za nekaj več kot odstotek na 259,27 milijona evrov.

Hranilnica Lon bi se morala v banko preoblikovati konec marca, a postopek pri registrskem sodišču, ki je za dodatno mnenje zaprosilo Banko Slovenije, ki se o tem posvetuje z Evropsko centralno banko, še traja. Letos načrtuje dobiček iz rednega poslovanja v višini 500.000 evrov in povečanje bilančne vsote na 279,5 milijona evrov.