Poslanec Zmago Jelinčič je na današnji novinarski konferenci dejal, da ni bil izključen iz Sveta Evrope oziroma mu ni prepovedan vstop v te prostore. Dejal je, da so drugačne trditve laži in da novinarji ne znajo brati, ne razumejo angleško oziroma nekdo določa, kakšni naj bodo prispevki. »Gospoda iz leve provenience me je hotela na vsak način diskreditirati,« je zatrdil.

Kazal napačen dokument

Pri utemeljevanju, da v resnici ni izključen, se je skliceval na dokument, ki ga je Svet Evrope objavil 24. aprila in v katerem so po Jelinčičevih besedah našteti posamezniki, ki jih izključuje Svet Evrope. »Mene ni med njimi,« je dejal.

Pravzaprav je Svet Evrope sankcije zoper tiste, ki jih sumi sprejemanja podkupnine iz Azerbajdžana, sprejel šele dva meseca po dokumentu, ki ga je danes kazal Jelinčič. Tisto, za kar Jelinčič trdi, da so sankcije, je v resnici predlog sankcij. Natančneje, v aprilskem dokumentu so neodvisni preiskovalci svetovali odboru za pravila in postopke pri Svetu Evrope, naj za štirinajst nekdanjih članov skupščine sveta Evrope preverijo, ali so kršili 16. člen etičnega kodeksa, ki določa, da nekdanji člani, ki delujejo kot lobisti (delujejo v korist druge osebe ali organizacije), nimajo vstopa do dokumentov in stavb Sveta Evrope. Jelinčiča res ni med temi štirinajstimi, vendar tudi Azerbajdžanka Gultakin Hajibayli aprila ni bila izpostavljena v zvezi s 16. členom kodeksa, pa jo je Svet Evrope prejšnji teden dosmrtno izključil.

Čeprav ju neodvisni preiskovalci aprila niso omenili v kontekstu, ki je opisan zgoraj, sta bila tudi Zmago Jelinčič in Gultakin Hajibayli prejšnji teden izključena na podlagi aprilskega poročila. Glede Jelinčiča so preiskovalci navedli, da je 30. julija 2012 prejel 25.000 evrov prek britanskega podjetja Metastar Invest. To podjetje je bilo vpleteno v domnevno pranje denarja, s katerim naj bi azerbajdžanska oblast poskušala podkupovati politike v zahodnejših evropskih državah. Zato so v Svetu Evrope sumili, da je šlo pri Jelinčiču za podkupnino in ker ni priskrbel pisnih pojasnil, so prejšnjo sredo sklenili, da je storil resno kršitev etičnih pravil, ter ga kaznovali.

»Možno je, da je Svet Evrope to naredil po komandi naših levih gospodov,« je dejal Jelinčič, ko je bil soočen z junijskim dokumentom, »dejstvo je, da se čudne zadeve dogajajo tudi na Svetu Evrope. Še posebej zaradi določenih sprememb v raznih povezavah med določenimi člani Foruma 21 preko švicarskih gospodov.«

Ne ve, kdo je izdal prevod

Jelinčič je tudi zatrdil, da ni dobil nobene zahteve za pisna pojasnila, da pa je bil po elektronski pošti v stiku z Michaelom Lundom in Johnatanom Wrightom, ki sta ga po njegovih besedah izsiljevala ter postavljala zelo smešna in žaljiva vprašanja, kot na primer, ali mu je azerbajdžanska oblast še kaj dodatno plačala ter mu dala kakšno navodilo, kaj mora govoriti. »Na koncu sem odgovoril, da na tako nesramna, ponižujoča in žaljiva vprašanja ne bom odgovarjal,« je dejal Jelinčič.

Jelinčič vztraja, da je teh 25.000 evrov dobil kot plačilo za to, da je »dal prevesti« knjigo Ukana Toneta Svetine. Danes je dejal, da je treba prevod poiskati v Azerbajdžanu, da ga ne zanima, kdo jo je izdal, in da ima pogodbo, na podlagi katere je bil plačan, odvetniška pisarna FMMS. Potem ko se je na tak način izognil odgovorom na nekaj novinarskih vprašanj, je zapustil novinarsko konferenco, čeprav so novinarke in novinarji želeli še kar nekaj pojasnil.

Več o preiskavi lahko preberete tukaj.