Pri tem je potrdil, da samega sklepa o izključitvi iz stranke še ni prejel. Izpodbijanja sklepa ne izključuje, a se mu to zdi malo verjetno, saj bi to potem postalo »tragikomedija«. To, da so ga izključili iz stranke, pa ocenjuje kot »neumno piar potezo«. Kot je dodal, pa je takšno potezo Cerarja in njegovega ožjega kroga na neki točki absolutno pričakoval.

Na vprašanje, ali se je z njegovo izključitvijo situacija v stranki spremenila in bo SMC mogoče požrla svoje besede ter šla v koalicijo z Janšo, zatrjuje, da je še vedno član poslanske skupine SMC, »tudi zato, da se kaj takega ne zgodi«. Brglez namreč ostaja član poslanske skupine, saj je bil na ta položaj izvoljen s strani ljudstva. To pomeni, da mu ne smejo prepovedati sodelovanja na sejah stranke, a sam predvideva, da se bodo seje, na katerih ne bo zaželen, vseeno odvijale na stranki.

V pogovoru s Cerarjem mu je Brglez predlagal, da bi se pred evropskimi in po lokalnih volitvah izvedel kongres stranke. Na tem kongresu bi Brlgez nastopil kot protikandidat Cerarju za mesto predsednika stranke SMC, je potrdil.

Želel je povečati možnosti za oblikovanje levosredinske vlade

Zanika pa namigovanja vodje poslanske skupine SMC Igorja Zorčiča, da naj bi bila Brglezova morebitna kandidatura za predsednika DZ zrežirana. Vse, kar je s svojo kandidaturo želel storiti, je bilo povečati možnosti za oblikovanje levosredinske koalicije, je pojasnil.

Brglez je komentiral tudi svojo izjavo v intervjuju za STA, v katerem je izrazil pripravljenost začasno voditi DZ, dokler se ne zaključijo koalicijska pogajanja. Ravno v času objave se je namreč v Kamniku odvijal sestanek petih strank, na katerem so iskali izvoljivega kandidata za predsednika DZ. Na vprašanje, če se mu je to zdel napačno izbran trenutek za tak intervju, je dejal, da ne. »Te odločitve so bile sprejete že dan, dva pred tem, zdaj so samo postale javne.« Glede intervjuja se sicer ni posvetoval s stranko, saj, kot pravi, če bi se posvetoval s stranko, v prejšnjem mandatu ne bi naredil ničesar.