Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste sedeli v sobi in vas pogled skozi okno ni razveselil, saj ste strmeli v sive stene sosednje hiše? Taki pogledi nam odvzamejo energijo. Zato je še kako pomembno, da nam pogled na vrt, če ga le imamo, energijo vrne. Kot rečeno – ne le delo na vrtu, tudi le pogled na vrt človeka poživi. Mojstri feng šuja, starodavne kitajske umetnosti vnašanja energij v prostor, vedo, da je treba tudi vrt urediti po teh načelih. Na vrtu se ustvarja energija, ki določa energijo tudi znotraj hiše.

Za ureditev vrta po načelih feng šuja si moramo najprej ogledati smer in strukturo vrta. Na vsako stran neba je treba postaviti po enega zaščitnika: na vzhod zmaja, na zahod tigra, na sever želvo in na jug feniksa. Ti nam bodo v oporo, zaščito, ponujali pa nam bodo tudi blagostanje. Nato je treba vrt opazovati z vseh strani, opazovati, kako se premika sonce in kam padajo sence, kje je vedno vlaga, kje so aktivna in pasivna območja vrta. Prav tako moramo vzeti v obzir, ali je vrt pred ali za hišo, saj ima prednji vrt drugačne zakonitosti kot zadnji. Najpomembnejši je na primer pretok energije do vhodnih vrat, zato mora biti ta predel prednjega vrta odprt, pot do vhodnih vrat pa izčiščena, le rahlo vijugasta, zasajena z zimzelenimi nižjimi rastlinami. Tako bo energija či imela prost pretok do hiše. Na prednjem delu vrta naj ne bi sadili dreves, ki bi se v prihodnosti lahko močno razrasla in zaprla pretok energije do vhoda in hiše.

Rastline za pet elementov

Nasploh mora biti izbor rastlin v skladu s petimi elementi: z lesom, ognjem, s kovino, z vodo in zemljo. Energijo lesa podpirajo rastline, ki rastejo visoko, ogenj se zadržuje v rastlinah v obliki kupole, energija zemlje v pritlehnih rastlinah, kovine v koncentričnih krogih, energija vode pa v nepravilnih oblikah. Energijo lesa vzpostavimo z vzpenjavkami, visokimi drevesi, pri barvi pa se omejimo na modro ali svetlo modro. Element ognja predstavljajo rastline s trni rdeče ali roza barve. Prav tako element ognja predstavlja vrtna razsvetljava in seveda ognjišča. Element zemlje na vrt vnesemo z rastlinami, ki prekrivajo tla, najprimernejše so rumene barve. Element kovine pripada rastlinam okrogle rasti, sive, srebrne ali zlate barve. Element vode lahko v vrtu poleg fontane pričaramo z rastlinami nepravilnih oblik temnomodre ali celo črne barve.

Glede barv vrtovi, urejeni po principih feng šuja, niso pisani, temveč barvno umirjeni in usklajeni. Vsaka barva prinaša določeno energijo: modra notranjo moč, zelena vitalnost, vijolična duhovnost, rdeča blagostanje, roza notranje zadovoljstvo in rumena srečo. Da bi vzpostavili ravnovesje jin-janga, se lahko kombinirajo sončne in senčne lege vrta. Prav tako je treba omogočiti pretok energije, kar se doseže z odprtimi prostori v vrtu. Med elementi, ki nikakor ne smejo manjkati, sta element vode, najbolje ribnik, in element zemlje, ki ga predstavljajo skale in kamni.

Ob vseh teh starodavnih pravilih moramo upoštevati še eno: četudi vam vrta ne uspe urediti po pravilih feng šuja, ga uredite tako, da vas bo navdihoval in osrečeval.